Половината кандидати за НАТФИЗ никога не са ходили на театър
Секция: КУЛТУРА
01 Септември 2014 14:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Половината кандидати за НАТФИЗ никога не са ходили на театър

/КРОСС/ Всяка година около 1 септември пред сградата на НАТФИЗ започват да прииждат млади, ентусиазирани хора, които следват мечтата си да станат професионални актьори. Тази година в НАТФИЗ кандидатстват 112 момчета и 117 момичета.

"Най-малко 50% от кандидат-студентите са младежи, които никога не са ходили на театър или са посещавали такива събития случайно. Любопитното е, че те нямат трайно създадени интереси към театъра като изкуство, но това е парадокс, с който вече сме се примирили", каза в ефира на ТВ7 проф. Здравко Митков, който е един от приемащите. Той призна, че тази година желание за актьорска кариера изявява много различно младо поколение.

"Едно време разпитвахме кандидат-актьорите имат ли любим актьор, колко театрални представления са гледали, а сега престанахме да задаваме подобни въпроси. Моето предположение за лекото увеличение на желаещите е "популярността" на сериалите. Младите се заблуждават, че това да застанеш пред камерата и да промърмориш нещо, което половината публика не разбира, е достатъчно, за да станеш "звезда". Аз съм по-взискателен към говорната култура, към това да преодолеят диалектите и за съжаление никой не им е казал, че трудно биха се реализирали като професионални актьори. Обичам мислещи хора, хора, които не са дресирани да изпълнят материалите и които са си избрали материал по собствен вкус и изразяват себе си в материала. Предпочитам не толкова обиграно изпълнение, колкото да е искрено и честно и да видя проявята на личността зад авторовите думи", каза още Митков.