Одобриха работния вариант на "Визия 2020"
Секция: ПОЛИТИКА
01 Септември 2014 15:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Одобриха работния вариант на "Визия 2020"

/КРОСС/ Съветът по сигурността към Министерския съвет одобри с консенсус работния документ „Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана". В утвърдения вариант на документа са отразени становищата на всички отговорни институции. В следващите дни Визията ще бъде публикувана за обществено обсъждане.

Във „Визия 2020" се предлага актуализирана оценка за външната среда за сигурност, обосновават се ползите от инвестиции в отбраната, определя се пътят за достигане на по-високи разходи за отбрана в съответствие с дискусията в НАТО. Работният документ посочва също така основните необходими способности за съвременната отбрана на България.

На базата на тази Визия и решенията на Срещата на върха на НАТО през септември 2014 г. МС ще приеме Национална програма „България в НАТО и в Европейската отбрана - 2020", в съответствие с приоритетите и задачите на служебното правителство.

Националната програма ще бъде предложена на 43-то Народно събрание, като експертната работа по бъдещия документ има за цел да бъде улеснено и максимално ускорено постигането на политически консенсус по стратегическите приоритети в областта на отбраната между партиите в 43-тото Народно събрание.