15 таксиметрови шофьори ще оказват първа помощ при катастрофи в София
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Септември 2014 15:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
15 таксиметрови шофьори ще оказват първа помощ при катастрофи в София

/КРОСС/ Първите 15 таксиметрови шофьори вече са в готовност да спасяват човешки живот. Шофьорите, преминали успешно курс първа долекарска помощ по проект „АКТИВНА ГРИЖА" получиха своите сертификати и специализирано оборудване - професионална автоаптечка и обозначителна жилетка. Таксиметровите шофьори са получили знания по теория и практика от специалисти от водещи болнични заведения в София как да оказват долекарска помощ при пътнотранспортни произшествия и други инциденти.

Христо Григоров, председател на БЧК, Надежда Тодоровска, заместник- генерален директор на БЧК и Стефан Софиянски, председател на Клуб „Активна сигурност" присъстваха на церемонията, на която шофьорите получиха сертификатите си.

Проект „АКТИВНА ГРИЖА" е резултат от партньорството между Клуб „АКТИВНА СИГУРНОСТ" и Български Червен кръст.

„Световната практика е показала, че първите 7-8 минути са решаващи за спасяването на човешкия живот. Ако таксиметровият шофьор е на мястото и реагира правилно, той ще спаси човешки живот. Таксиметровите шофьори ще оказват долекарска помощ, която има за цел да запази жизнените функции, ще извършват най-неотложни животоспасяващи действия. По-добре да направи нещо, отколкото да не прави нищо и пред него да умира човек. Шофьорът трябва да обезпечи терена и да се обади на главния координатор 112. Таксиметровите шофьори са тези, които се движат в цялата страна и имат възможност да окажат първа помощ. Недопустимо е в една европейска държава линейката да пристига след 20-та минута. „АКТИВНА ГРИЖА" е проект, който показа един алгоритъм и има за цел да допълни усилията на държавата.", каза Христо Григоров, председател на БЧК.

„Това е модел, който работи в други европейски държави. Спешната помощ навсякъде изисква много голям ресурс и затова се обединяват усилията на корпоративния сектор, държавата, общините и спонсори. Това е една добра практика, която се прилага в Германия и Израел" - допълни г-жа Надежда Тодоровска.

Председателят на Клуб „Активна сигурност" г-н Стефан Софиянски сподели с присъстващите: „Проект „АКТИВНА ГРИЖА" включва две нива: първото - активната гражданска позиция на всеки български гражданин. Таксиметровите шофьори са доброволци, които ще помагат за спасяването на човешки живот, като оказват първа помощ и се обадят на 24- часовия безплатен телефон за спешни случаи 0800 10200. Вторият етап е хеликоптерната помощ - единият хеликоптер е базиран в София в Университетска болница „Лозенец", а другият е в Окръжна болница Бургас. Хеликоптерът пристига с лекар и оборудване и този етап е лекарска помощ. До момента два пъти сме оказвали такава реална помощ - при катастрофата в гара Калояновец, хеликоптерът беше на разположение на 112 и вторият път оказахме помощ при транспортирането на едно новородено недоносено бебе. Проект „АКТИВНА ГРИЖА" насочва усилията си към активно партньорство с 112, застрахователния сектор, както и с всички заинтересовани".

В момента се провежда вторият обучителен курс. До края на годината ще бъдат обучени 100 доброволци.