Ще изтрезнее ли ЕС през зимата?
Секция: ИКОНОМИКА
01 Септември 2014 15:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ще изтрезнее ли ЕС през зимата?

/КРОСС/ Как да нака­раш една страна да вземе реше­ние, което е абсо­лютно неизгодно за нея? Вашинг­тон знае отго­вора на този въпрос. Така напри­мер, САЩ си свършиха добре рабо­тата в Бълга­рия, като не й дадоха шанс да отсто­ява сво­ите инте­реси, се казва в комен­тар на радио „Голос России".

София за поре­ден път обяви спи­ра­нето на всички работи по про­екта за стро­и­тел­ството на газопро­вода „Южен поток". Офици­ал­ната при­чина отново е „несъо­т­вет­ствие с нормите на Европе­йския съюз". А неофици­ал­ната при­чина се крие в съв­сем раз­лична сфера - в геопо­ли­ти­че­с­ките инте­реси на Вашингтон.

Нека си при­пом­ним какво стана през юни. Тога­ваш­ният премиер Орешар­ски обяви спи­ра­нето, като обяви реше­ни­ето си непо­сред­ствено след срещата си с гости от САЩ, които по принцип нямат право на глас по този въпрос. Той разго­варя със сена­тора Джон Мак­кейн и него­вата свита. Инте­ресно е, че Мак­кейн в пряк текст бе обявил анти­рус­ката си позиция. Той много­кратно бе каз­вал, че в „Южен поток" трябва да има „кол­кото се може по-​малко руско уча­стие". Само по себе си подобно изяв­ле­ние е пълна без­смислица, защото тъкмо Москва, а не САЩ, е иници­а­тор и от десе­ти­ле­тия корек­тен изпъл­ни­тел на прак­ти­ката за сигурни доставки на гориво за Европа.

Освен директ­ния натиск върху Бълга­рия, САЩ не забра­виха да вклю­чат и натиск върху Европе­йския пар­ламент. На17 април т.г. вли­я­тел­ната инсти­туция прие резо­люция, в която се обяви срещу изграж­да­нето на газопро­вода и при­зова да бъдат потър­сени други източ­ници на газови доставки за ЕС. Някои страни обаче продължа­ват да насто­яват за реа­ли­зи­ра­нето на про­екта, осо­бено като се имат пред­вид запла­хите на Киев да бло­кира тран­зита и то по време на кри­тич­ния есе­нен и зимен сезон. Но Аме­рика направи как­вото можа - Бълга­рия отстъпи, въпреки факта, че рус­кият газ е ней­ният един­ствен източ­ник на енергия.

Ако Украйна възпрепят­ства тран­зита през своя тери­то­рия, Бълга­рия ще се окаже в изклю­чи­телно тежко положе­ние. Освен това, безпре­ко­слов­ното й под­чи­не­ние на волята на САЩ ще й струва загу­бата на мили­арди долари за наци­о­нал­ния бюджет. Още тази година стро­и­тел­ството щеше да добави 2% към БВП на стра­ната и да съз­даде 5000 нови работни места. По-​важното е кой ще плаща за тези загуби.

Бълга­рия и по-​рано заявя­ваше, че ще пред­стави в Брюк­сел смет­ката за компен­сации на про­пус­на­тите ползи.

Въпреки това, да се зачерква про­екта още е твърде рано. Идва зима. Сту­до­вете са неиз­бежни, прекъ­сва­нето на тран­зита през Украйна е повече от веро­ятно. А може тъкмо зимата да охлади стра­стите на европе­йс­ките чинов­ници и охо­тата им да угаж­дат на САЩ.

в. „Русия днес"