Първанов: Проявите на враждебност към Русия не прилягат на България
Секция: ПОЛИТИКА
01 Септември 2014 16:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първанов: Проявите на враждебност към Русия не прилягат на България

/КРОСС/ "България не може да бъде „ястреб, когато става дума за отношенията с Русия. Ние твърдим, че модерната архитектура на съвременна Европа не може да бъде насочена срещу Русия. Надявам се това да бъде разбрано от сегашните европейски и световни лидери, защото са твърде много предизвикателствата пред големите сили и общности, за да си позволим такова противопоставяне. "Това заяви Георги Първанов, президент на Р България /2002-2012/ и председател на ПП АБВ в Плевен на дискусия на тема „Отношенията България - Русия".

Във форума участваха още проф. Андрей Пантев, журналистът Тома Томов, зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков, проф. Григор Горчев, Цветан Антов, кандидат за народен представител от листата на АБВ в Плевен. Повод за дискусията са множество материали и документи, в които бе обявено, че Русия е заплаха за националната сигурност на България.

„В случая аз категорично не приемам позицията на президента Плевнелиев, която беше изразена в серия от изяви. Има много неща, които звучат провокативно към Русия и то непредизвикано провокативно. Нямам обяснение за това или имам такова, което не бих искал да коментирам публично. По-скоро се опасявам тази линия, която получи справедлива критика и бе изразена в така наречената отбранителна стратегия и която беше снета не само формално от сайта, да не се появи в позиция на държавния глава на предстоящата среща на НАТО. Това би било и формално неприемливо, защото винаги, когато става дума за такива форуми, Конституцията повелява държавният глава да изразява българската позиция - на правителството и на институциите. Аз съм го правил това. Така че наистина се надявам да не прозвучат послания, които да ни наредят в положението на "ястребите", за които говорим. На България не прилягат проявите на враждебност към Русия, изтъкна Първанов.

„Но имахме цяла една година, в която видяхме много изяви на български министри, уви - министри от лявото пространство - на външните работи, на отбраната и енергетиката, с ясни знаци, съдържащи враждебност към Русия. Ние от АБВ реагирахме на първите санкции срещу Русия с тезата, че от тези санкции страдат народите, а не управниците. Така както от санкциите с Югославия не пострада Милошевич, пострадаха народите на целия регион. Нещо повече, аз смятам, че на България й приляга да се обяви за преустановяване на санкциите, защото се вижда, че те не дават резултатът, още по-лошо - дават негативен резултат относно икономиката на Европа и нашия регион", заяви председателят на ПП АБВ.

"Във всеки случай нашата идея е, че България трябва да отстоява правото си на по-специфична връзка, когато става дума за отношенията с Русия. Ние от АБВ сме готови да инициираме разговор с тази посока", изтъкна Първанов.

На въпрос дали министърът на отбраната следва да подаде оставка след скандала, той заяви - „Като знам кой го назначава, не съм сигурен дали следващият ще бъде по-добър. Този министър, аз не случайно казвам министър на войната, защото той си определи такава роля, той самият като генезис има подобно поведение, но за хвърли в пространството подобен документ, той е поощрен и от президентството, и от онези, които се виждат управляващи. Той пробива един тунел, за да може следващият да прокара по-лесно такава теза. Затова е рисково да има еднолично управление, чиято ориентация е ясна. Вече сме го видели веднъж", на мнение е Първанов.