Марсианец вече цяла година живее в Люлин
Секция: ЛЮБОПИТНО
01 Септември 2014 20:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Марсианец вече цяла година живее в Люлин

/КРОСС/ През 2013г. марсианският учен Алтар бе изоставен от асистента си Бунту в столичния квартал Люлин по време на свръхтайна мисия за изследване на перничани.

За да избегне агентите от българския клон за борба с извънземни на ФБР, се наложи той да приеме човешки образ, за зла участ не на когото и да е, а на издирван и корав бандит от Пазарджик - Бай Кольо-Камата. Пришелецът успява да намери убежище в апартамента на Сергей Вачев - добросърдечен програмист, хитроумният му брат Иван Вачев-Джони и малката му дъщеричка Букетка, която той отглежда сам след развода му със сръбската стриптизьорка Люба. Естествено, в замяна на много обещания за пари, злато и жени.

Сблъсъкът на космическия гост с българската реалност, нрави и люлинските тарикати пораждат поредица от комични и неочаквани ситуации. Това е основната сюжетна линия на първия сезон на "Бай Кольо-Марсианеца", нестандартен уеб, а вече и телевизионен сериал на сценариста и режисьор Jim Parashkevov.

Сериал с незрящи

Уникалното в случая е, че това е единственият в света сериал с незрящи актьори и хора със зрителни увреждания.

Създателят му Jim Parashkevov започва да снима документални и игрални късометражни филми с негови слепи приятели и познати още като студент. След доста години работа, той избира най-добрите актьори-любители между тях и ги кани да участват в скромен, но единствен по рода си на световно ниво проект, уеб-сериалът "Бай Кольо-Марсианеца".

Как се прави сериал без бюджет

"Бай Кольо-Марсианеца" е научнофантастичен сериал с десетки визуални и специални ефекти, но въпреки това създателите му не са разполагали дори с минимален бюджет, единствено с добра воля, голям ентусиазъм и истинска страст към това, което правят.

И очевидно им се е получило. Parashkevov е посветил сериала на Ед Ууд, легендарният холивудски режисьор, който се слави с ниско бюджетните си продукции и бързия си начин на снимане. Това напълно оправдава стила на сериала, отдава чест на Ууд и му придава един култов чар, превръща евтиното в нещо смешно и забавно.

Режисьорът твърди, че липсата на средства, никога не би могла да му попречи да осъществи визията си, напротив, тя го е амбицирала и го е направила по-изобретателен. Това важи и за останалите. Според него до момента нещата се получават, защото всички се забавляват и затова дават най-доброто от себе си, нищо не зависи от продуценти и крайни срокове. Приятелската атмосфера е изключително важна.

Екипът

Главната роля се изпълнява от Любомир Велков, зам. директор на училището за деца с нарушено зрение в София "Луи Брайл". Снимал се е в над пет филма, притежава уникален комичен талант и както е заявявал Parashkevov в многобройни интервюта, той е най-добрият му актьор.

Ролята на Сергей се изпълнява от Александър Велков, талантлив млад писател и журналист, който успешно играе зрящ герой! Павлин Митев пък, компютърен специалист и социолог, се въплъщава в Джони. Истинската му дъщеричка Йоннка Митева, участва в сериала като Букетка.

Актьорският състав се допълва и от самия Jim Parashkevov в ролята на агента от ФБР Владимир Лисичков, персонаж, повлиян от агент Фокс Молдър от "Досиетата Х". "Лошите" в историята са актьорът от театъра с незрящи Сейди Юруков и талантливият музикант Ерол Рамадан.

Като специален гост виждаме и бизнесменът и спонсор на последния епизод на сериала Атанасиос Сотириадис - човек, занимаващ се активно с благотворителна дейност и голям фен на "Бай Кольо-Марсианеца". Екипът зад камерата се състои само и единствено от човекът-оркестър Jim Parashkevov, който е сценарист, режисьор, оператор, монтажист и специалист по визуалните ефекти. Нищо необичайно за твореца, който твърди, че винаги си е било така, откакто се помни и вече е свикнал, макар и да му е трудно в някои моменти.

Извънземни в Люлин...

Наистина нестандартната идея хрумва внезапно на режисьора по време на почивка, след като гледа отново филма "Извънземното" на любимия си режисьор Стивън Спилбърг. Липсата на научнофантастични филми у нас, неинформираността на обществото относно незрящите и това какво би се случило, ако марсианец, случайно попадне в България и трябва да се разправя с Бай Ганьовци карат Parashkevov бързо да разработи сюжет, рекламна кампания, дори пилотен епизод, който за отрицателно време се превръща в хит в мрежата, предизвиква медиен интерес не само в България и не след дълго получава място в програмата на местна телевизия.

Дори популярният композитор и певец Орхан Мурад, който също е незрящ изявява интерес за участие и се появява успешно във финалния епизод. Сега един сезон и седем епизода по-късно, се готви продължение с много изненади и гостуващи звезди, всичко това, обаче, ще гледаме на есен.

Марсианци и незрящи!!!

Това не е съвпадение - Jim Parashkevov е добре запознат с живота и проблемите на незрящите и според него широката общественост наистина гледа на тях като на "марсианци". Хората не са запознати с тях и целта на сериала, освен забавлението, е да отвори вратите им към света, да премахне социалната изолация, като допринесе за това обществото да разбере за "съществуването" им, начина им на живот, трудностите им и да ги опознае.

Освен това е важно всички да разберат, че между хората с увреждания също има доста личности с артистични таланти, на които трябва да се даде равностоен шанс за изява.
Посланието на Parashkevov и "Бай Кольо-Марсианеца" е ясно, всички сме равни, независимо от расата, пола, произхода и дори "планетата". Опознайте хората до вас, изкарайте ги от изолацията и техният, но и Вашият живот ще се подобри, истина е, повярвайте ми...

PREMIUM HEALTH PRODUCTS, НЕЗРЯЩИТЕ И ИЗВЪНЗЕМНИТЕ

Имаме удоволствието да представим на вашето внимание една различна компания - Premium Health Products! Тя се идентифицира с проекта, защото е нетипична компания, занимаваща се с внос на гръцка лайф стайл медицинска козметика. Мотото й е „Ние се грижим за вашето здраве и красота". Собственикът й - г-н Атанасиос Сотириадис ( Ата Сот ), подпомага реализирането на сериала и дори лично участва в него, защото мисията на компанията, също като мисията на този сериал, е да дадем шанс на различните, да ги опознаем и да заживеем заедно с тях. Дори и да сме от различни планети. Нали сме от една галактика?!?

Трейлърът на първи сезон можете да видите тук, а тийзър за втория тук.

Материалът е на signal.bg