Плевнелиев: Осигуряването на средства за отбрана трябва да е национален ангажимент
Секция: ПОЛИТИКА
01 Септември 2014 21:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Плевнелиев: Осигуряването на средства за отбрана трябва да е национален ангажимент

/КРОСС/ "България няма да допусне изоставане от останалите съюзници при осигуряването на необходимите ресурси за развитие на Въоръжените сили." Това посочва президентът Росен Плевнелиев в приветствие до Военната академия "Георги С. Раковски" по повод на откриването днес на новата учебна година.

"Свидетели сме на преломен момент в политиката за сигурност на НАТО и ЕС като цяло, и в частност на всяка една от страните-членки. Това се отнася в пълна степен и за нашата страна. Подготвени са пакет от мерки по укрепване на колективната сигурност на Алианса и някои от тях вече се изпълняват. Материалите и документите за обсъждане по всички теми за срещата на върха в Уелс бележат повратна точка в изграждането и развитието на системата за сигурност на страните от Североатлантическия договор и държавите-партньори на НАТО. Всичко това налага Република България да намери своето място в тази система и да развива Въоръжените си сили така, че да допринесе според своите възможности за укрепването на колективната сигурност и отбрана", подчертава президентът.

Държавният глава заявява, че осигуряването на средствата за инвестиции в съвременни отбранителни способности трябва да е национален ангажимент, а не ангажимент само и единствено в рамките на МО и Въоръжените сили.

"Още следващата година трябва да достигнем заложеното в Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили ниво на разходите за отбрана 1,5 % от БВП, а след това до края на десетилетието - плавно нарастване до 2,0 %, колкото е критерият в НАТО. Същото се отнася и за разходите за инвестиции в нови способности и модернизация, които трябва да нарастват от сегашните 2-3 % до 15 - 20 % в края на този период. Това е осъществимо само в случай, че разходите за издръжка на личния състав почти се запазят на текущото ниво и намаляват процентно като относителен дял в бюджета за отбрана", казва още държавният глава.

Президентът обобщава, че към всичките натрупани с годините проблеми в системата като устойчивото намаляване на бюджета за отбрана, незадоволителното състояние на част от въоръжението и бойната техника, недостатъчната оперативна съвместимост на
голяма част от силите и средствата на армията, сега се добавя и необходимостта от редуциране на критичната зависимост при поддръжката и ремонта на техниката от определени доставчици.

Не бива да се счита, че държавата ще намери средства за всичко и за всички, отбелязва Плевнелиев и допълва, че е нужна обективна приоритизация на необходимите отбранителни способности в съответствие с най-вероятните планиращи сценарии и насочване на инвестициите към способностите с най-висок приоритет.