Правителството ще съгласува визията за НАТО до последно
Секция: ПОЛИТИКА
02 Септември 2014 08:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Правителството ще съгласува визията за НАТО до последно

/КРОСС/ Визията, с която българската делегация ще отиде на срещата на НАТО в Уелс в четвъртък, ще бъде редактирана до последния момент, преди да бъде приета на заседанието на Министерския съвет в сряда.

Официално вчера Съветът по сигурността към правителство прие документа, но той няма да бъде публикуван официално, преди да бъде гласуван. Дотогава ще бъдат изчистени и последните редакции.
Заседанието на кабинета е ден преди срещата на НАТО, където ще участват президентът Росен Плевнелиев и военният министър Велизар Шаламанов.

С документа се бърза именно заради най-висшия форум на алианса. Целта е да се препотвърди пред Брюксел, че армията ще продължи да се модернизира и че ще бъдат увеличени парите за отбрана. Това вече неведнъж беше поискано от НАТО.

Първият вариант на визията обаче предизвика спор в кабинета, тъй като не беше съгласуван. Премиерът Георги Близнашки дори го сравни с „миникриза". Повод станаха текстовете, че Русия е в явна информационна война с България. Това наложи приемането на визията да бъде отложено, за да се редактира.

В последния вариант на визията вече правителството се придържа изцяло към позициите на НАТО и ЕС за кризата в Украйна. Вече не се говори за информационна война. Редактираният документ е с доста по-балансирана позиция относно Русия. Така авторите му са се съобразили изцяло с позицията на премиера.

В интервю за „Дневник" през уикенда Близнашки заяви, че „не може сила като Русия бланкетно да се определя като заплаха за сигурността". Това е коренно различно от позицията на военния министър Шаламанов, който защити първоначалния вариант.

На базата на тази визия и решенията на Срещата на върха на НАТО през септември 2014 г. правителството ще приеме Национална програма „България в НАТО и в европейската отбрана - 2020", където вече детайлно ще бъдат разписани ангажиментите на страната по отношение на модернизацията и финансирането на армията. Програмата ще бъде предложена на XLIII Народно събрание, но не е ясно дали ще бъде постигнат консенсус, за да бъде приета. Ако не бъде, това ще е лош сигнал към партньорите от НАТО, отбелязва „Сега".