Дончева постави три условия за партниране: Без „цветановщини", без котараци и без партийни началници
Секция: ПОЛИТИКА
02 Септември 2014 08:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дончева постави три условия за партниране: Без „цветановщини", без котараци и без партийни началници

/КРОСС/Дълго време се считаше, че левият електорат са елемент на БСП. Хората, които имат леви убеждения, обаче са различни по своя социален статус. БСП е най-консервативната и най-свързаната с едрия капитал партия, освен ГЕРБ. Сега ще приключим с това.

Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия лидерът на „Движение 21" Татяна Дончева.

Ние претендираме, че можем да получим доверието на много хора, убедена е Татяна Дончева, въпреки че към момента социолозите не са питали в своите проучвания за „Движение 21". По думите й въпреки обстоятелството, че „в тези супер кратки срокове, които бяха направени умишлено, за да успеят само големите политически сили да се справят с условията", „Движение 21" ще застане на старта, без да имам причина за грам ниско самочувствие.

Партията на Дончева отива на избори с една кауза - промяна на олигархичния модел на българската политика, не с детска градина, а с нови хора. Две от имената в листите са на Стоян Александров, икономически специалист със самостоятелна и твърда линия на поведение, както го представи Дончева, и Пламен Марков. По думите й всеки от тях ще отговаря за отделна сфера и ще говори за нея. Дончева категорично заяви, че няма да бъде говорител на движението и че ще отговаря за културата, а не за МВР, служби и др., тъй като познава достатъчно много хора в сферата на културата. Във филхармония „Пионер" съм свирила десет години, каза Дончева.

Тази промяна, която афишираме и която ще преследваме, ще бъде революционна, обясни Татяна Дончева.

Тя отхвърли всякаква възможности за партньорство с Движението за права и свободи.

С ДПС не бихме работили, защото обръчите на Доган буквално удушиха българското общество, категорична бе Дончева. ДПС показа, че не му пука от нищо. Онова, което наричаме благопристойност, приличие, много отдавна е загубило смисъл, добави тя. Според нея ДПС погрешно разбра запазването на етническия мир. Някои българи го използват за трамплин, а то ги използва за табели, каза Дончева по повод определянето на някои българи в листите на ДПС като „еничари".

„Движение 21" би работило съвместно и с БСП, и с ГЕРБ, и с АБВ, и с Реформаторския блок. Но прагматично, уточни Татяна Дончева. По думите й партията й може да си партнира с ГЕРБ, но без „цветановщини".

Ние ще имаме две ключови условия за партньорство, посочи тя. „Едното е дейността на Цветанов и използване на системите на МВР за рекет върху бизнес. Аз съм адвокат и много добре знам за какво става въпрос. ГЕРБ нищо ново не е научил и нищо старо не е забравил. Второ - никакви котараци и кръгове с котараци. Да се разберем от сега. И трето - назначенията в правителството и на върха на администрацията трябва да бъдат прилични хора с потенциал, а не началници, които не знаят за какво става дума", заяви Татяна Дончева.

По думите й „Движение 21" в тази предизборна кампания ще поеме четири-пет ангажимента, които да бъдат направени. И единот тях е КТБ - да се намери полезно решение - да могат да се запазят максимално интересите на браншовете, чиито пари са вътре - цялата енергетика, военнопромишления комплекс и т.н. и разбира се и на дребните вложители.