Събирането на заявления от фермери, ощетени от руското ембарго, започна с хаос
Секция: ИКОНОМИКА
02 Септември 2014 08:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Събирането на заявления от фермери, ощетени от руското ембарго, започна с хаос

/КРОСС/ От вчера фермери, ощетени от руското ембарго за внос на хранителни стоки, започнаха да подават заявления за подпомагане в общинските служби по земеделие. След тяхното обобщаване агроминистерството ще изпрати до Европейската комисия (ЕК) искане да бъдат компенсирани техните загуби. Подпомагането е само за регистрирани производители на плодове и зеленчуци до 17 август 2014 година.

Събирането на заявленията обаче започна с хаос още в първия ден. Според фермерите на общинските служби не са били дадени указания как да приемат заявленията. От земеделското министерство вчера опровергаха информациите и обясниха, че още преди дни всички общински служби са получили инструкции. Информацията за загубите на българските фермери трябва да се събере възможно най-бързо, защото ЕК ще приема нотификации до изчерпване на финансовия ресурс. Общият бюджет на помощта за всички държави от ЕС, която ЕК реши да отпусне засега, е в размер на 125 млн. евро и допълнителни 30 млн. евро за праскови и нектарини.

Преди дни от думите на служебния земеделски министър Васил Грудев стана ясно, че преките щети за страната ни от руското ембарго са между 5 и 10 млн. лева. Косвените щети обаче тепърва ще се изчисляват. Една от мерките, които държавата ще предприеме, за да намали последиците за българските производители, е да се засили контролът за потенциален нелегален внос на земеделски стоки. Експерти ще проверяват транспортни средства на границите и на местата, където те разтоварват.