ЦИК отказа на две сдружения регистрация за наблюдатели за изборите
Секция: ПОЛИТИКА
02 Септември 2014 08:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЦИК отказа на две сдружения регистрация за наблюдатели за изборите

/КРОСС/Има медии, които не са спазили ангажимента си да публикуват тарифите си за платени изяви в предизборната кампания. Вероятно ЦИК ще разгледа този върпос, каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов в интервю за БНР. 

Централната и регионалните избирателни комисии тълкуват като пожелателен законовия срок за публикуване на тарифите на медиите за платени изяви в предизборната кампания, заяви Катя Михайлова от Гражданската инициатива за свободни и демократични избори (ГИСДИ). За Националното радио тя посочи: Искаме да въведем по-равна основа за старт на всички медии в предизборната кампания, защото медия, която не изпълнява първото и най-елементарно изискване на Изборния кодекс - да публикува офертата си в законово указания срок, няма право да получава пари от медийните пакети.

По-активна ще бъде информационната кампания за изборите в чужбина, каза Цветозар Томов и посочи: Има контакти с неправителствени организации в различни страни. Подготвят се брошурите и другите разяснителни средства за кампанията. Нещата вървят в доста по-задоволително темпо, отколкото предишния път. Дали ще се справим, ще прецените вие.

Преференцията ще бъде по-различна, отколкото на европейските избори, добави Томов и обясни: Хората трябва да разберат, че за разлика от изборите за европейски парламент, при тези избори не полагането на преференциален вот ще бъде интерпретиран като вот в полза на водача на листата. Така е в Изборния кодекс. Ако хората биха желали промяна в листата на положат преференциален вот.

По отношение на наблюдателите, Томов коментира, че отказана регистрация на сдружението на „България без цензура" и на План БГ, което отново се представлява отново от Николай Бареков.

Вчера ЦИК отказа регистрация на едно сдружение заради политическа ангажираност на представляващите го и отхвърли проект за решение за регистрация на друго сдружение по същата причина. Така че в момента се мъчим да се поучим от резултатите с наблюдателите в предишните предизборни кампании и ЦИК поне с тези с действия показа, че се интересува по същество дали организацията, която иска да наблюдава изборите, се кани да прави това безпристрастно, свободно от политически предпочитания и подготвяйки хората да изпълняват това. Всички знаят, че на предишните избори в много случаи не беше така. Аз лично бих призовал медиите да ни подкрепят в това отношение, защото смятам, че това ще е трудна борба, ще има обжалвания в съда. Нашата цел е да спазим духа на закона. Партиите и коалициите, участващи в изборите, имат възможност да регистрират свои застъпници и свои представители, които имат други функции и могат да изпълняват тези функции на защита на партийния интерес, коментира в националния ефир Цветозар Томов.