Борисов: Ще опитаме с правителство на малцинството
Секция: ПОЛИТИКА
02 Септември 2014 09:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борисов: Ще опитаме с правителство на малцинството

/КРОСС/ Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов поиска включване по телефона в сутрешния блок на ВTV, за да направи уточнения по теми, засегнати от различни гости в предаването. Той бил провокиран от дебата за отношението на България към кризата в Украйна, както и от упреците към ГЕРБ за липса на коалиционна култура.

Ситуацията в Украйна е действително военна, но решението на този проблем едва ли може да бъдат въоръжаването и изпращането на военна помощ, смята той. По думите му, военните действия са последното, което би могло да уплаши Русия, затова трябва да се придържаме стриктно към санкциите, наложени на Русия. „До края на октомври-ноевмри този конфликт трябва да бъде решен по дипломатичен начин", отбеляза Борисов и допълни, че ако проблемът се проточи до зимата, ще възникне заплаха от нова газова криза.

„Коалиционната култура се демонстрира първо в малките партии. Те трябва да помогнат на мнозинството да управлява. Така е в Германия, в Австрия...В България, обаче, моделът е обърнат наопаки - коалиционна култура се очаква от първата сила", каза Борисов в коментар на упреците за липса на коалиционна култура.
Колкото до малките партии Борисов каза: „Всички, които имат шанс да влязат в парламента, всекидневно извиват ръцете ни. До този момент ГЕРБ не е поставил условия на никого", и даде за пример изявления от Патриотичния блок.

„По начина на подреждане се започва отзад напред - малките в парламента да подкрепят кабинета", поиска той.

„Ако имаме над 110-115 депутати, дори да не са 121, ще опитаме с правителство на малцинството. Второ, ще отида при по-малките партии (...) и ще попитам при какви условия биха потърсили една наша политика. Ако не, ето ви мандата, да съставят те правителството тогава!", каза Борисов.