До Гърция по магистрала - най-рано през 2020 година
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Септември 2014 09:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
До Гърция по магистрала - най-рано през 2020 година

/КРОСС/Лот 4 на АМ „Струма" е квалифициран като високорисков и Агенция „Пътна инфраструктура", която е бенефициент по проекта, прави редовни проверки по искане на транспортното министерство. Последната от тях показа, че на участъка няма нито техника, нито работници. 

„Поставено е условие за пълна мобилизация и промяна на строително-технологичната програма. Проектът до момента е изпълнен на 55%", каза пред Нова тв служебният министър на транспорта. „Факт е, че по проекта не се работи. Нямаме реални доказателства, че ще бъде завършен в срок", призна Николина Ангелкова.

Магистрала „Струма" е основен приоритет. През следващия програмен период 2014 - 2020 приоритет ще бъде довършването на Лот 3 - от Благоевград до Сандански. Той трябва да е готов до 2020 - 2022 г., каза още Ангелкова.

Там се намира и 15,5-километровият тунел, който трябва да бъде изграден. „Разгледани са 8 варианта. Магистралата се намира в зона на „Натура". Поради това, като екосъобразен вариант, е одобрен тунелът", обясни транспортният министър.

Така, българите ще стигат до гръцката граница по магистрала най-късно до 2022 г. Дотогава проектът трябва да бъде изпълнен и участъкът въведен в експлоатация.