Експериментират реакциите на човешкото тяло на Луната
Секция: Наука
02 Септември 2014 10:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Експериментират реакциите на човешкото тяло на Луната

/КРОСС/ Учени и медици от Русия започ­наха пър­вия в света експе­римент по изу­ча­ва­нето на физио­логи­че­с­ките ефекти при пре­би­ва­ва­нето на човека на повърх­но­стта на небесно тяло с понижена гравитация.

Про­веж­да­нето на експе­римен­тите ще поз­воли да се про­учат реакци­ите на човеш­кия орга­низъм при усло­вия, в които ще се наложи на кос­мо­нав­тите да рабо­тят на Луната.

В изслед­ва­ни­ята участват 12 мъже доб­ро­волци. Те са под­ложени на 3-​седмичен лежащ режим под раз­лични ъгли на разпо­ложе­ние на тялото относно хори­зон­тал­ната ос. Учени и медици от няколко руски изсле­до­ва­тел­ски инсти­тута ще кон­тро­ли­рат и оце­ня­ват функци­о­нал­ното състо­я­ние на доб­ро­волците като използ­ват най-​съвременни методи за диагно­стика и научна апаратура.

Глав­ната цел на експе­римен­тите ще бъде изу­ча­ва­нето на реакци­ите на сърдечно-​дихателната система и на опорно-​двигателния апа­рат на човека при моде­ли­рано понижа­ване на силата на теже­стта. Именно при такива усло­вия ще живеят и рабо­тят кос­мо­нав­тите на Луната. Пър­вата серия експе­рименти се състои от 20 изслед­ва­ния. Пла­ни­рани са общо 5 научни опита, раз­че­тени за няколко години напред.