Тодор Тодоров: Западната дипломация се провали гръмко при преговорите с Русия
Секция: ПОЛИТИКА
02 Септември 2014 10:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тодор Тодоров: Западната дипломация се провали гръмко при преговорите с Русия

/КРОСС/ Истерията около Русия при нас взе форма на вид черна еуфория, от която страдат някои министри и хора около кабинета, каза преподавателят в Софийския университет доц. Тодор Тодоров в интервю за БНР.

„Ескалацията на напрежението около Русия цели да оправдае прокарването на икономически и военни проекти, като например Трансатлантическото споразумение (TTIP), което ще промени правилата в Европа и което никога не би минало през европейските институции, освен ако не се прокара като някаква крайна мярка в ситуацията на изострени санкции с Русия, когато отварянето на американския пазар ще се окаже единственият шанс на Европа. Това, което стана ясно тази седмица - плановете на НАТО за отваряне на нови военни бази в Румъния, Полша и т.н., тези неща не би могло да станат толкова лесно, невидимо, ако не беше Путин, така че ситуацията обслужва и тези проекти, т.е. създава се ситуация тип „Студена война" под чийто щит могат да бъдат извършени много крайни проекти и мерки, които иначе не биха имали шанс", обясни той.

Западната дипломация се провали много гръмко, каза още доц. Тодоров и добави: „Тя показа някаква некадърност, която е дори е съмнително дали не е умишлено задържане на тази ескалация, тъй като конфликтът можеше да бъде разрешен отдавна на дипломатическо равнище. ЕС трябваше да предложи много по-рано федеративно устройство на Украйна, което да не позволи на тези източни части от Украйна да се залепят за Русия. Това трябваше да бъде направено много по-рано. Проблемът е, че Западът забрави как да говори с Русия и изгуби опита си да преговаря с тази страна".