Борисов: Не бива и да си помисляме да се въоръжаваме и да плашим руснаците с война
Секция: ПОЛИТИКА
02 Септември 2014 11:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борисов: Не бива и да си помисляме да се въоръжаваме и да плашим руснаците с война

/КРОСС/„Категорично няма да приема увеличаването на военния бюджет", заяви пред "Преса" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в отговор на въпроса дали ще изпълни ангажимента, поет от президента Плевнелиев в Брюксел, България да повиши финансирането на армията от 1,3% на 1,5% от брутния вътрешен продукт (БВП). "Когато няма пари за пенсии, за майчинските, за финансиране на европроекти, откъде да вземем още 200 милиона лева за армията", пита Борисов.

„Каквито и ангажименти да поеме Плевнелиев на срещата на върха на НАТО в Уелс, те трябва да бъдат съобразени с възможностите на най-бедната държава в ЕС", допълва той.

След броени дни обаче Плевнелиев ще отиде на срещата на върха на НАТО в Уелс с ангажимента разходите на България за отбрана през 2015 година да се увеличат с още 200-300 милиона лева.

"Той може да обещае колкото иска, негово право е, аз не му се бъркам. Но ние сме най-бедната държава и крайно време е и руснаци, и американци, и всички да разберат, че не може от най-бедната държава и най-бедния народ само да искат", обясни мотивите си Борисов.

Бившият премиер е и против в стратегията да бъде записано, че с Русия сме в някакъв вид война:

"Русия е стратегически партньор за България, тя е огромен излаз на нашите стоки като пазар. Неслучайно канцлерът Меркел ми каза, че е абсурдно военно решение на кризата в Украйна. Не бива и да си помисляме да се въоръжаваме и да плашим руснаците с война, защото нещото, от което най-малко ги е страх в Русия, това е да воюват".