Майки на деца с увреждания протестираха заради неизплатени добавки за рехабилитация и балнеолечение
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Септември 2014 11:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Майки на деца с увреждания протестираха заради неизплатени добавки за рехабилитация и балнеолечение

/КРОСС/Майки на деца с аутизъм и Синдрома на Даун се събраха пред сградата на Дирекция "Социално подпомагане" в Пловдив, за да изразят недоволството си от отказа да им бъдат изплатени добавки за социална интеграция, балнеолечение и рехабилитационни услуги. Те внесоха и индивидуални жалби, адресирани и до социалното министрество, съобщи БНР. 

Повечето от децата, чиито майки протестираха, са били заедно на летен лагер в Лозенец. Оказва се, че разходите им не могат да бъдат осребрени, тъй като добавката от 190 лева за дете и 90 лева за придружител се изплащала само за рехабилитация и балнеолечение, които са извършени в специализирани обекти, регистрирани по Закона за лечебните заведения.

За нас не е правилно това, защото на нас не ни трябва здравно заведение. На нас ни трябва социална интеграция. Тази социална интеграция за децата-аутисти, за децата с Даун е по-специфична и затова ние ги водим на различни места всяка година. Контактът с водата е много важен. Не знам защо едно море се изхвърля извън тази рехабилитация, макар че хотелът е бил с басейн, казва една от майките .

Ами просто ми се струва, че не е редно. Беше много полезно за децата, допълва друга.

От дирекция "Социално подпомагане" обясниха, че след извършената от тях проверка са установени нередности в документите, предоставени от родителите. Те не доказват балнеолечение, няма приложени и фискални бонове към фактурите, подчерта Галина Качалова. Ето и отговорът на майките:

Ние твърдим, че е извършена рехабилитация, която включва климато- и водолечение. В края на краищата това са природни дадености. Разбира се, че имаме фактури. Това, което сме носили и предните пет години, включващи имената на децата, колко нощувки, отделно данните на придружител, когато е необходимо, с разбивките, както го искат.

Ако жалбите на протестиращите не бъдат удовлетворени, те ще заведат дела в Административния съд.