Подаването на молби за еднократната помощ за първокласници продължава до 30 септември
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Септември 2014 12:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Подаването на молби за еднократната помощ за първокласници продължава до 30 септември

/КРОСС/По сведения на регионалните инспекторати по образование към миналия месец 63 966 деца са записани за постъпване в първи клас през новата учебна година. Те ще се обучават в 3250 паралелки.

Кабинетът реши да запази размера на еднократната помощ за първокласници. Миналата година помощта за посрещане на част от нуждите на първолаците беше в размер на 250 лв. - сумата остава същата.

Право на еднократната целева помощ за ученици имат семейства, чиито деца са записани за първи път в първи клас на държавно или общинско училище и средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца преди подаване на молба-декларацията е по-нисък или равен на 350 лева. Този доходен критерий не се изисква за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и деца, настанени в приемни семейства и в семейство на роднини или близки.

Молби-декларациите се подават по постоянен адрес до 30 септември, след записване на детето в първи клас.

Еднократната целева помощ за ученици по Чл. 31. се предоставя в пари и/или под формата на социални инвестиции само веднъж за целия период на обучение, при първоначалното записване на детето в първи клас. Помощта се възстановява, ако детето не постъпи в училище.