26 години затвор за убиец на дете
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Септември 2014 13:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
26 години затвор за убиец на дете

/КРОСС/26 години ще лежи в затвора Атанас Асенов, който уби едногодишната Мария в Казанлък. Асенов трябва да заплати 25 хиляди лева обезщетение на биологичния баща на детето Филип Стоянов, предаде "Дарик". Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.

Атанас Асенов се призна за виновен за това, че на 14 януари тази година е убил доведеното си дете Мария. При влизането си в съдебната зала той твърдеше, че има неизяснени обстоятелства. Въпреки това обаче призна, че е извършил престъплението и поиска съкратена процедура. Според една от експертизите по делото Мария е била с 1,33 промила алкохол в кръвта, а Атанас е бил трезвен.

На 14 януари Атанас Асенов е започнал да пие от 5 часа сутринта. Детето е плачело, с което е провокирало агресията му. Удрял го е с юмрук в корема и го е хвърлял. Малката Мария е била с разкъсани вътрешни органи.

Прокурорът Димитър Игнатов поиска най-тежката присъда, тъй като убийството е извършено по особено жесток начин и има доказателства, че Атанас се е отнасял жестоко с детето и преди убийството.

Членовете на съдебния състав бяха единодушни за доживотен затвор, но понеже делото е по съкратената процедура присъдата трябва да бъде между 20 и 30 години.

Атанас е осъждан два пъти, а убийството е извършено по време на изпитателния срок. Той е убил Мария пред малката си сестра, като я е заплашил, че ако разкаже на някой ще се саморазправя и с нея. В съдебната зала заяви, че много съжалява за случилото се.