Спасиха 20-годишен пациент с инфаркт
Секция: Здраве
02 Септември 2014 14:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Спасиха 20-годишен пациент с инфаркт

/КРОСС/Двайсетгодишен пациент бе спасен в Областната болница в Пазарджик, след като получил инфаркт, съобщиха от лечебното заведение. Младежът вече е добре, но и самите медици не крият изненадата си, колкото и да са слушали за "подмладяване" на диагнозите. Ако преди години се е смятало, че 50-годишен с инфаркт е пострадал твърде млад, то сега се сблъскват с такъв проблем при още по-млади.

Пациентът постъпил в болницата в събота сутринта, след като около 10 дни търпял упоритата болка в гърдите (най-честият симптом на инфаркт), каза пред "Марица" началникът на Кардиологичното отделение д-р Петър Лазов. Като начало болките се появявали при физическо напрежение, а после - и когато тялото било в покой. Прегледът показал почти пълно запушване на LAD-артерията. Веднага е поставен лекарствоизлъчващ стент, който - за щастие, дал бърз и много добър резултат. Младежът вече се разхожда, изглежда добре. Днес или утре вероятно ще бъде изписан, каза д-р Лазов и допълни, че въпреки инцидента той има всички шансове да доживее дълбоки старини. Всички останали артерии са здрави.

За лекаря било изненадващо, че пациентът нямал нито висок холестерол, нито фамилна обремененост, нито е подложен на силен стрес - студент е. До последно катерил планинските върхове и се любувал на българските пещери. Именно при едно такова катерене получил първите болки. Д-р Лазов казва, че не за пръв път практиката го среща с толкова млад човек с инфаркт. Преди време е лекувал и 17-годишен с такава диагноза. Съветът му към българите е да не пушат, да не ядат тлъсти храни и повече да се движат.