ЧЕЗ призовава за справедлив дял в крайната цена на електроенергията
Секция: ИКОНОМИКА
02 Септември 2014 19:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЧЕЗ призовава за справедлив дял в крайната цена на електроенергията

/КРОСС/ ЧЕЗ предлага делът в крайната цена за клиентите на компаниите от групата в България да бъде възстановен до равнище, което ще позволи поддържането на най-дългата електроразпределителна мрежа в страната, над 60 хил. км и осигуряване на обслужването на над 2 милиона клиенти.

Чрез прозрачно, справедливо и равнопоставено определяне на цените на електроенергията да се отчитат обективните нужди на участниците по веригата и да се даде възможност на всички да работят за осигуряване на качествено и непрекъснато електрозахранване за клиентите. Негативните финансови резултати на компаниите от групата на ЧЕЗ са показателни за сериозния недостиг на средства за тях и за съществуващите диспропорции в сектора. Рязкото намаляване на приходите значително ограничава възможностите за поддръжка на мрежата и създава риск от повишаване на аварийността, категорични са от компанията.

Въпреки неблагоприятните промени в регулаторната среда от началото на 2013 г., компаниите от групата на ЧЕЗ в България инвестираха 133 милиона лева в мрежата и в подобряване обслужването на клиентите си. През същата година Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) намали с 90% дела на ЧЕЗ в крайната цена за битовите потребители и дори след 2-процентното увеличение на цената от 1 юли 2014 г., делът на ЧЕЗ продължи да намалява и компаниите отчетоха загуби. В момента в нашите компании не остават достатъчно средства за поддръжка на мрежата и развиване на услугите за клиентите с темповете, необходими за запазване сигурността на снабдяване и повишаване на ефективността.

Драстично намалените приходи се отразиха негативно върху финансовото състояние на дружествата на ЧЕЗ в България. Само за първите шест месеца на 2014 г. „ЧЕЗ Електро България" АД отчете загуба в размер на 6,6 милиона лева, а „ЧЕЗ Разпределение България" АД - близо 5 милиона лева загуба.

Експертните оценки показват, че са необходими близо 150 млн. лева годишно за обновяване и развитие на мрежата. Необходимо е признаването и на допълнителни разходи, свързани с функционирането на балансиращ пазар и новите задължения, които се вменяват на операторите чрез промените в законодателството. За съжаление, тези факти и обстоятелства досега не бяха отчитани от ДКЕВР. Всяко отлагане предприемането на корективни мерки и всяко ценово решение, лишено от икономическа логика и обоснованост, водят до допълнително aкумулиране на дефицити и необходимост от все по-голям обем средства, което неминуемо ще се отрази в крайната цена за клиентите.

ЧЕЗ е сред най-големите инвеститори в българската енергетика. Компанията е вложила общо над 1,8 млрд. лева за периода 2005-2013 г., които включват 771 млн. лева в развитие на мрежата, производството и подобряване на обслужването. По данни на Световната банка инвестициите на ЧЕЗ в България представляват 24% от общия обем инвестиции с частно участие в българската енергетика през периода 2005-2013 г.