Публикуваха със значителна редакция работния вариант на "Визия 2020"
Секция: ПОЛИТИКА
02 Септември 2014 19:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Публикуваха със значителна редакция работния вариант на "Визия 2020"

/КРОСС/ Работният документ "Визия: България в НАТО и в Европейската отбрана 2020" е публикуван за обществено обсъждане на интернет страниците на правителството и на Министерството на отбраната. Това съобщи пресслужбата на кабинета. Работния документ можете да видите тук.

Променено е името на документа. От "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана" заглавието вече е "Визия: България в НАТО и в Европейската отбрана 2020".

Единственото по-остро, спрямо Москва, изречение в одобрения вече вариант определя анексирането на Крим от Русия като незаконно. Друга значителна разлика е отпадането на параграфа за информационната война в полза на Русия на българска територия. Остава почти непроменена дефиницията за „хибридна война".

Останалата част от визията, свързана с повишаване на военния бюджет и модернизацията на армията, е запазена без промяна.

Формулировките за заплахите за националната сигурност от югоизток и юг остават без промяна, като се посочват динамично протичащите кризисни процеси в Близкия Изток и Северна Африка. Споменават се още конфликтът в Сирия, рисковете от гражданска война в Ирак, въоръжената конфронтация между Израел и "Хамас", обстановката в Ливан, Либия, Египет и Алжир.

Документът, както и решенията на НАТО на срещата на върха в Уелс, ще станат основа служебното правителство да приеме национална програма за отбраната на България до 2020 година.

Документът "Визия: България в НАТО и в Европейската отбрана 2020" бе преработен, след като първоначалният текст, в който Русия бе категоризирана като заплаха за сигурността на България, предизвика разногласия на високо ниво - между президент и служебен премиер.