Театърът бие по популярност българския футбол
Секция: ЛЮБОПИТНО
02 Септември 2014 20:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Театърът бие по популярност българския футбол

/КРОСС/ През 2013 г. за драматични и куклени постановки са продадени над 1,6 млн. билета. В същото време мачовете от „А" група, сезон 2013-2014, са с обща посещаемост под 500 хиляди.

Като говорим за арт предпочитания обаче, на най-голяма публика у нас през 2013 г. се радва киноизкуството - посещенията в киносалони са 4,76 млн. Зрителите избират предимно американските филми и все по-често пропускат българските. През последните години музеите печелят все повече посетители, все по-често ходим на оперни и балетни постановки, пише "Преса".

Но издателите предлагат все по-малко книги, а тиражите на преводните заглавия значително превъзхождат тези на родните. 68% от хората в страните на ЕС прочитат най-малко по една книга за 12 месеца. В България читателите обаче далеч не са толкова често срещано явление. Близо половината от анкетираните - 45%, не са прочели дори едно заглавие за година. На опашката след нас са кипърци, гърци, румънци и португалци.

41% от хората у нас посещават културно-исторически паметници, точно колкото италианците и малко странно, но доста повече от гърците, сред които едва 22% обикалят подобни забележителности. Изложбите и музейните експозиции привличат средно 37% от европейците. В тази област ние сме с едва 26%.

В библиотеки влизат само 18% от българите при средно 31% за страните в Европа, които смятат, че книгите вкъщи не стигат. Най-слаб интерес у европееца будят балетът и операта, привличащи едва 18% от населението. В България все пак всеки десети човек отива на подобен спектакъл поне веднъж годишно (колкото и румънците), но пък след нас опашката не е дълга - Унгария, Кипър и Гърция. Както може да се очаква, португалците са най-незаинтересовани от тези изкуства - с 8%.