Оранжев код за обилни валежи
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Септември 2014 07:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Оранжев код за обилни валежи

/КРОСС/Оранжев код е обявен за днес в 8 области на Северозападна и Централна България заради интензивни валежи, съобщиха от НИМХ.

Кодът е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, София-област, Ловешка, Габровска, Пловдивска и Старозагорска. В тези области очакваните количества дъжд за денонощието ще бъдат около 30-60 л/кв.м. За останалите 20 области в страната обявеният код е жълт заради.

В областите на Югозападна и Южна България, включително в София, очакваните количества дъжд за денонощието са 20-40 л/кв.м. На североизток и изток очакваните количества дъжд за денонощието са 15-30 л/кв.м. Ще духа умерен, временно силен вятър от изток-североизток.

Валежите още от сутринта ще обхванат цялата страна. На места ще са придружени от гръмотевици. По-големи количества валежи се очакват да паднат в Западна и Централна България. Вятърът от изток-североизток ще се усили - ще е умерен, в Дунавската равнина и Източна България временно и силен. Температурите ще се понижат и преобладаващите максимални ще са от 21° до 26°, в североизточните райони, където ще завали по-късно след обяд до 28°, в София около 21°.

Над планините ще бъде облачно и ще вали дъжд. Ще има и гръмотевична дейност. Вятърът ще е умерен, временно и силен от изток-югоизток. Температурите ще се понижат и максималната на височина 1200 м ще достигне 16°, на 2000 м около 10°.

По Черноморието облачността ще е значителна. С прекъсвания ще превалява дъжд. По-интензивни и на повече места ще са валежите по южното крайбрежие. Ще духа умерен, временно и силен вятър от изток-североизток. Температурите слабо ще се понижат и максималните ще са 24°-26°, близки до тази на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Проливните дъждове в Пазарджик тази нощ наводниха повечето от улиците на града. Автомобилният трафик е особено затруднен в района на бившата казарма и затвора, където има голямо завиряване и в двете пътни платна. Колони от автомобили се образуват и на кръговото кръстовище на моста над река Марица, а пресечните улички на главния булевард "България" са почти непроходими.

Няма бедстващи райони в областта.

Отводняват се и приземните етажи на две сгради в Панагюрище. За днес са прекратени занятията в детската градина в квартал "Ябълките" в Пазарджик, тъй като е наводнена кухнята на заведението.