Обама ще говори за общата сигурност на НАТО в Талин
Секция: СВЯТ
03 Септември 2014 09:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обама ще говори за общата сигурност на НАТО в Талин

/КРОСС/ Президентът на САЩ Барак Обама ще посети Естония днес, а утре ще вземе участие в Среща на върха на НАТО в Уелс, съобщава Reuters. Очаква се той да критикува остро политиката на Путин в Украйна и да изпрати предупреждение към Русия да не опитва да се меси в балтийските държави.

След визитата на Джордж Буш през 2006 г., това е второто посещение на американски президент в Естония. Обама ще се срещне с лидерите на трите балтийски държави и ще произнесе реч, основната тема на която ще е общата защита на държавите от НАТО.

Едновременно с посещението на Обама в Естония НАТО ще започне учението Steadfast Javein II в Германия, Латвия, Литва, Естония и Полша. Учението ще продължи до 8 септември, а в него ще участват 2 хиляди войници от 15 страни, които ще тренират провеждане на бойни действия в извънредни условия.

„Русия, дори не си и помисляй да докосваш Естония или някоя от балтийските държави по начина, по който се месиш днес в Украйна", заяви Чарлз Купчън, директорът по Европейските въпроси на Белия дом при обявяването на посещението на Обама.

Очаква се на Срещата на върха в Уелс Обама да обсъжда налагането на допълни икономически санкции срещу Русия и съсредоточването на дейностите по общата отбрана на Алианса в Източа Европа.

Сред важните теми ще е и евентуално членство на Украйна в НАТО, което днес разделя военния блок.

Обама ще се опита да убеди съюзниците, че увеличаването на разходите им за отбрана е ключово за колективната сигурност.