НАП предлага държавните служители сами да плащат осигуровките си
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Септември 2014 20:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НАП предлага държавните служители сами да плащат осигуровките си

/КРОСС/ Държавните служители сами да плащат осигуровките си. Това предлагат от Националната агенция за приходите в документ, с който Нова телевизия разполага. Мярката би засегнала около 150 000 души, защото в момента вноските за пенсия на чиновниците се поемат изцяло от държавата.

В частния сектор 60 на сто от вноската за осигуровките се поема от работодателя, а 40 на сто от работника. Осигуровките на държавните служители обаче на 100% се поемат от държавата.

От НАП предлагат съотношението да се изравни и за двете групи. В документа се предлага още плавно увеличение на осигуровките за всички работещи, задължителни осигуровки за майчинство за всички самоосигуряващи се, както и невнасянето на осигуровки да бъде обявено за престъпление.

Логично, ако служителите започнат да си плащат осигуровките, заплатите им ще намалеят. В предложението на експерта от НАП обаче не е уточнено - ще се увеличи ли автоматично и заплатата, ако се въведе задължението за плащане на осигуровки.

„Тези предложения са неформални и не ангажират официалната позиция на НАП. Това е една дискусия, един разговор експертен, който тепърва ще бъде обсъждан", коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров.

От бизнеса подкрепят идеята. Искат обаче освен вноските за пенсия, държавните служители да внасят и за здраве.

„Ако трябва държавният служител да внася солидарно своите осигурителни вноски, би било редно да получава такова увеличено възнаграждение, с което да покриват процента, който трябва да внасят", коментира Нели Христова от КТ „Подкрепа".