МОСВ прецизира решението за търсене и проучване на нефт и газ в Североизточна България
Секция: ПОЛИТИКА
09 Септември 2014 18:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МОСВ прецизира решението за търсене и проучване на нефт и газ в Североизточна България

София /КРОСС/ Министерството на околната среда и водите прецизира подписаното Решение за преценка на вероятната степен на значително отрицателно въздействие на „Цялостен и годишен работен проект за 2014 г., за търсене и проучване на нефт и природен газ в границите на Блок „1-11 Вранино". С корекциите се допълва текста на т. 2 от условията на Решението и се добавя нова т. 7. Допълнителните задължения са внесени в документа по предложение на представители на ПП „Зелените", след среща с министъра миналата седмица.

Допълненията към условията в Решението за съвместимост на работния проект и годишния план за 2014 г., издадено от МОСВ са следните:

- категорично се изключва възможността от използване на незаконосъобразни/ неконвенционални методи за проучване и търсене на нефт и природен газ от страна на възложителя;
- възложителят трябва да предостави и информация и данни за общия ефект от отделните дейности в тяхната съвкупност, по отношение на територията на Блок „1-11 Вранино", подземните водоносни пластове и защитените зони;
Решението за съгласуване на цялостен и годишен работен проект за търсене и проучване на нефт и природен газ налага ограничителни дейности върху естеството на проучванията, предмет на договора за търсене и проучване. Договорът е подписан между министъра на икономиката и енергетиката и „Парк Плейс Енержи Корп" през април 2014 г. МОСВ подчертава, че Решението, издадено на 26 август 2014 г., не е разрешение, тъй като страна по Договора за търсене и проучване е министъра на икономиката и енергетиката. Той е и единствен компетентен орган за издаване на разрешения за търсене и проучване на нефт и природен газ. Въпросното решение, с поставените задължителни за изпълнение условия в него, гарантира изпълнението на проучвателните дейности в съответствие със законодателството по околна среда.