Общините не се плашат от глоби за неизпълнени задължения по превенция
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Септември 2014 21:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Общините не се плашат от глоби за неизпълнени задължения по превенция

/КРОСС/ Не е проблем да бъдат глобявани общините, които не са изпълнили задълженията си по превенция срещу наводнения и бедствия. Това заяви кметът на Търговище и зам.-председател на Националното сдружение на общините в Република България Красимир Мирев, цитиран от Дарик. Той обаче смята, че трябва да има ясно разписан и осигурен ресурс за тази цел.
Припомняме, вчера служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов лансира идеята да има санкции за общините, които не взимат превантивни мерки срещу наводненията.
В Търговище е монтирана система за ранно оповестяване за високи води. Това е станало след наводненията в района през 2005 г. с френска помощ. Благодарение на тази система местната власт получава информация за опасност час-час и половина по-рано, а може да информира съседните общини по поречието на реката три часа преди висока вълна да достигне до тях. По думите на кмета на Търговище поддръжката на системата е скъпо удоволствие, но подобна техника трябва да се използва на нацонално ниво, защото това ще опази живота на хората.
Красимир Мирев напомни, че една община може идеално да си е свършила работата, но водата да дойде от съседна или по-далечна община. Той е категоричен, че проблемът е национален и на него не може да се гледа на парче.
Запитан какво е получила управляваната от него община Търговище, той каза, че нищо не е получила за превенция от наводнения. Ежегодно се заделя собствен ресурс от бюджета си. Общината може да си позволи годишно не повече от 40 000 до 60 000 лева.
„Не го възлагаме, а си го вършим сами и ни излиза малко по-евтино иначе би ни струвало 100 000 лева", каза кметът.