Клаус: Западът нанесе удар на Украйна, а Русия беше принудена да реагира
Секция: Коментари
12 Септември 2014 11:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Клаус: Западът нанесе удар на Украйна, а  Русия беше принудена да реагира

/КРОСС/ "Това, което се случва в момента в Украйна,  е гражданска война, а не руско-украински конфликт, както твърдят медиите", заяви в интервю за радио Impuls бившият президент на Чехия Вацлав Клаус.

Бившият чешки президент е категоричен, че именно Западът е нанесъл „удар" на Украйна, а Русия е била принудена да реагира. Това, което се случва в момента в тази източноевропейска държава, по негово мнение, е гражданска война. Единственият изход от ситуацията, според Клаус, са преговорите и голямо търпение. 

Клаус нарече Украйна изкуствено създадена държава. До 1945 г. части от сегашната източноевропейска държава са били в състава на Русия, Полша, Чехия, а по-рано на Австро-Унгария. Според него, Украйна отчаяно се нуждае от свързващ фактор, който да поддържа нейната цялост.
„Да се нанесе удар (в преносен смисъл) по тази много крехка и уязвима държава от всички страни: север, юг, изток или запад - би означавало нейния край. Аз мисля, че Русия това не е правила. Русия е предприела принудителни стъпки", заяви Клаус.

„Онзи, който всъщност „удари" Украйна, е Западът", според чешкия политик. „Бутнаха я Западна Европа, Америка и някои от бившите борци, досега сражаващи се с комунизма, като г-н Шварценберг и подобни. Именно те са нанесли удара. Те са излизали на Майдана, на митингите и с това нищо добро не можеше да завърши", категоричен е Клаус.

Това, което се случва в момента в Украйна, според Клаус е гражданска война, а не руско-украински конфликт, както твърдят медиите.

„Тази лъжа, която се е насъбрала върху всичко това, която ежедневно се повтаря във всички медии: западноевропейски, наши и американски - за мен е едно истинско нещастие и ужас", каза бившият чешки президент.

Според него, санкциите няма да решат нищо. „Те и в миналото не са решавали нищо", обясни Вацлав Клаус, визирайки санкциите в миналото срещу Куба и подобни мерки по отношение на Иран. Клаус смята, че в настоящата ситуация може да помогнат единствено преговори с много търпение.

Оригинал: Západdrcnuldo Ukrajiny a Rusko muselo reagovat, tvrdí Klaus