Министър Коларова: Всички деца са равни и трябва да имат равен достъп до образование
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Септември 2014 14:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Коларова: Всички деца са равни и трябва да имат равен достъп до образование

/КРОСС/Образователният министър Румяна Коларова изрази готовност да обсъди казуса "Калище" с местната власт. Категорично обаче не отстъпвам от позицията си, че всички деца са равни и трябва да имат равен достъп до образование, заяви тя.

Десет деца на бежанци са записани да учат в село Калище, община Ковачевци, но жителите са против. Основният им мотив е неспазване на задължителните условия и страх от разпространение на болести. 

Разбира се, че в общината имат негативно отношение както към присъствието на децата в училището, така и към присъствието на родителите в лагера, заяви Коларова. Тя обаче изрази надежда, че сме се поучили от подобни инциденти и няма отново да демонстрираме нетолерантност и враждебност. Според нея, именно те са тези, които в най-голяма степен се нуждаят от нашата обич, подкрепа и даване на възможност. Все пак тези деца ще учат на български в българско училище, отбеляза министърът.

На въпрос има ли алтернативно място, на което да бъдат пратени децата на бежанците, Коларова отвърна, че алтернативи винаги има, но най-добре е децата да отидат в училището, което е в общината.

Служебният министър Румяна Коларова присъства на първия учебен ден в Първа английска езикова гимназия в София.