МВР: Обстановката преди вота е притеснително спокойна
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Септември 2014 16:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МВР: Обстановката преди вота е притеснително спокойна

София /КРОСС/ Обстановката преди изборите е много спокойна, дори прекалено спокойна, дори притеснително спокойна. Тази констатация направи по време на заседание на Изборния борд към Министерски съвет зам.-директор на дирекция "Криминална полиция" към МВР Георги Арабаджиев. Той добави, че ако направим съпоставка с изборите през 2005 и 2009 година, тогава е имало много по-голямо нагнетяване на криминогенната обстановка. Но в момента, с изключение на някои специфики при преференциалния и корпоративния вот, е учудващо спокойно.
Арабаджиев каза още, че контингентът, свързан с купуване и продаване на гласове наброява над 1000 лица. Спрямо тях подхождаме различно с оглед тяхното място и структура в този порочен процес, обясни Арабаджиев.
Зам.-директорът на "Криминална полиция" каза още, че преди три седмици е била задържана престъпна група, но дейността по купуване и продаване на гласове е била съпътстваща за тях.
"Основната им дейност беше лихварство и събиране на пари, чрез насилие. Нарушенията и престъпленията, свързани с политическите права на гражданите беше допълнителна тяхна дейност, но в същото време с доста съществени мащаби", коментира Арабаджиев.
„Използваме всички методи и средства, необходими за изпълнение на оперативно-издирвателната дейност и дейността по доказване на престъпната дейност на лицата, за които се знае, че са свързани с купуването на гласове", каза още Арабаджиев, но отказа да даде конкретен отговор дали се използват СРС-та за тази дейност.