Агенцията за бежанците: Кметът на Ковачевци нарушава закона
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Септември 2014 16:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Агенцията за бежанците: Кметът на Ковачевци нарушава закона

София /КРОСС/ Държавната агенция за бежанците не е съгласна с политиката на община Ковачевци, които по-рано днес се обявиха срещу Центъра за настаняване на бежанци в едноименното село. Експертът по връзки с обществеността на агенцията Васил Данов обяви пред "Дневник", че кметът Васил Станимиров (БСП) нарушава закон и "е воден от частни, лични и политически интереси".
Преди няколко дни стана известно, че местното население не иска в местното училище в село Калище да учат деца на настанени в центъра мигранти от сомалийски и афганистански произход. Родители дори заплашиха, че ще бойкотират откриването на учебната година. По-рано днес общинският съвет проведе извънредно заседание, на което прие декларация с искане центърът да се закрие до края на октомври.
Кметът Васил Станимиров заяви по-рано днес, че родителите на 10- те първокласници са с отказан бежански или хуманитарен статут, а децата не са издържали необходимият курс по български език.
"Действията на кмета нарушава закона за образование и закона за убежището. Тези деца имат право да учат и не е негова работа дали са получили статут. Не е вярно, че нямат подготвителен курс - във всички наши центрове децата получават такова обучение. Те имат право на образование", заяви още Данов.
Центърът е открит с решение на правителството през октомври миналата година. Досега отттам са преминали над 100 чужденци. Капацитетът му е 350 души, в момента настанени там са 116.
"Една година там не разбраха, че не Държавната агенция за бежанците открива или закрива центровете - това става с решение на правителството. ДАБ е изпълнителен орган", казва още Данов. По думите му до този момент в центъра няма регистрирано нито едно престъпление, няма данни и чужденците, търсещи закрила да са извършвали противозаконни деяния.