Прекратиха производството по делото за смъртта на родилка и бебето й
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Септември 2014 17:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прекратиха производството по делото за смъртта на родилка и бебето й

Габрово /КРОСС/ Окръжен съд-Габрово прекрати производството по делото за смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й и го изпрати на Окръжния съд в Плевен. Определението на габровския състав не подлежи на обжалване.
Подсъдими по делото са двама гинеколози от габровската болница, които според обвинението са проявили немарливост при изпълнение на служебните си задължения и така са причинили смъртта на 30-годишната майка и новороденото и момченце. Трагичният случай е от преди година. Тогава бебето почина в Габровската болница, а родилката, която развила сепсис, е транспортирана в Университетската болница в Плевен, но лекарите не успяват да я спасят.
Адвокатите на двамата подсъдими възразиха срещу разглеждане на делото в Габрово, тъй като според Наказателно-процесуалния кодекс то се гледа от съда, в района на който престъплението е довършено.
Плевенският окръжен съд ще вземе решение дали обвинителният акт да бъде върнат на Габровската окръжна прокуратура, тъй като в зала защитниците на подсъдимите възразиха срещу формулировката с мотива, че има допуснати процесуални нарушения.