Самандов сдаде длъжността командващ на Съвместното командване на силите
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Септември 2014 19:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Самандов сдаде длъжността командващ на Съвместното командване на силите

/КРОСС/ Генерал-лейтенант Атанас Самандов и контраадмирал Георги Мотев подписаха Акт за сдаване и приемане на длъжността Командващ на Съвместното командване на силите. На основание на заповеди на министъра на отбраната и във връзка с укази на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България генерал-лейтенант Самандов се освобождава от военна служба и преминава в запаса от 17 септември 2014 г., а контраадмирал Мотев се назначава за временно изпълняващ длъжността Командващ на Съвместното командване на силите.
Подписването на Акта беше извършено в присъствието на началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов. На церемонията присъстваха още командирите на Военновъздушните и на Военноморските сили генерал-майор Румен Радев и контраадмирал Димитър Денев, заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Любчо Тодоров, началникът на щаба на Съвместното командване на силите бригаден генерал Стефан Петров и неговият заместник капитан I ранг Димитър Йорданов.
„Напускам Българската армия с вдигната глава. На всички длъжности служих със самосъзнанието за изпълнение на поставените задачи, развитието на въоръжените сили и укрепването на националната сигурност на страната", каза генерал-лейтенант Самандов пред личния състав на Съвместното командване на силите и подчинените военни формирования по време на тържествен ритуал по сдаване на длъжността, който се проведе по-рано днес. Той подчерта, че след себе си оставя един отлично функциониращ щаб с подготвени офицери и служители.
В своята 41-годишна военна служба генерал-лейтенант Атанас Самандов преминава през всички основни командни длъжности - от командир на взвод до командир на мотострелкова дивизия. От 2001 г. до 2004 г. той заема висши командни длъжности - командир на Силите за специални операции и командир на Командването на оперативните сили. През периода 2006 - 2008 г. е началник на щаба на Сухопътните войски и заместник-командващ на Сухопътните войски. От 1 юли 2009 г. генерал-лейтенант Самандов е командващ на Съвместното оперативно командване, а от 1 юли 2011 г. - командващ на Съвместното командване на силите.