Чужди фирми бягат от България
Секция: ИКОНОМИКА
15 Септември 2014 21:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Чужди фирми бягат от България

/КРОСС/ Продължава отливът на чужди инвестиции от България. Така например най-голямата ферма за бизони на Балканите - в с. Орлов дол в Сакар планина, ще бъде закрита, а стадото от 130 животни ще бъде преместено в Румъния. Това съобщи прокуристът на австрийската компания „Евро бизон" Илиян Василев.
Причина за крайното решение е забавена субсидия от фонд „Земеделие" в размер на 600 хил. лв. Бюрокрацията в България е пагубна за чуждите инвеститори, коментира Василев. Заразата от син език също се отразила зле на бизнеса с големите американски бозайници.
Фермата бе създадена преди пет години от австрийската фирма „Евро бизон", която инвестира в Орлов дол 2 млн. евро. Сега големият земеделски имот от 3600 декара ще бъде обявен за продан. „Евро бизон" е вторият голям чужд инвеститор в земеделието, който напуска страната. През тази година от България си отиде и датска компания, която работеше в Шуменско върху 25 хил. декара ниви. Тя продаде фирмите си „БД Агри" и „БД Фарм", които оперират в района на Провадия. Датските инвеститори също не са доволни от бизнес климата у нас през последните години.
Голямо движение има и в търговията на дребно, където няколко компании продават активите си на български инвеститори. Най-напред белгийската „Делез груп" продаде магазините „Пикадили" на „АП март", чиито собственици са Петър Дудоленски и Ангел Ангелов. Дудоленски е специалист в областта на недвижимите имоти, а Ангел Ангелов е син на Иван Ангелов, един от собствениците на фирма „Градус". „Практикер" стана собственост на „Технополис", а българската компания „Хадус" придоби 8-те магазина от типа „Направи си сам" на изпитващата затруднения австрийска компания „Баумакс", съобщи "Преса".