Приемат окончателния вариант на доклада за качествата на кандидатките за председател на ВКС
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Септември 2014 21:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Приемат окончателния вариант на доклада за качествата на кандидатките за председател на ВКС

София /КРОСС/ Утре ще бъде приет окончателният вариант на доклада за професионалните качества на двете кандидатки за председателското място на Върховния касационен съд. Това са съдиите Павлина Панова и Таня Райковска. Комисията по атестирането във Висшия съдебен съвет ще заседава в Пловдив, където днес започна семинар с участието на съдии и прокурори от цялата страна.
Милка Итова, член на Висшия съдебен съвет и председател на Комисията по предложенията и атестирането на съдии, прокурори и следователи, заяви, че съдия Павлина Панова и съдия Таня Райковска днес са се явили пред Комисията по професионална етика, която е приела и своя окончателен доклад, а гласуването за председател на Върховния касационен съд е насрочено за 25-ти септември, съобщи БНР.
Милка Итова подчерта, че семинарът в Пловдив дава възможност на магистратите да се запознаят с практиките при атестирането в други европейски страни, както е и повод отново да се дискутират несъвършенствата в провеждането на конкурсите, още повече, че се очакват и законодателни промени.
"Ние предложихме промени в Закона за съдебната власт и се радвам, че преди разпускането на правителството министърът на правосъдието внесе като законопроект Закон за съдебната власт всички наши предложения, които бяха направени по отношение на конкурсите и атестирането. За съжаление, те не можаха да минат, тъй като няма Народно събрание, но се надяваме следващото правителство да придвижи по-бързо тези промени. По този начин ще се ускори процеса на конкурсите, когато става въпрос за преместване, и ще се спестят пари на съдебната система", каза Итова.