Караджов: Образованието трябва да се адаптира бързо към нуждите на бизнеса и администрацията
Секция: ПОЛИТИКА
15 Септември 2014 21:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Караджов: Образованието трябва да се адаптира бързо към нуждите на бизнеса и администрацията

София /КРОСС/ За следващото правителство образованието трябва да е приоритет №1 в националната стратегия за развитието на България. Това заяви вторият в листата кандидат за депутат от Реформаторския блок в 24-и избирателен район в София Гроздан Караджов пред Дарик радио. Преструктурирането на образованието по начин, който да обслужва бизнеса и нуждите на администрацията е онова, което се очаква да се случи в най-кратки срокове.
България е в тежка демографска криза. Броят на учениците намалява и това води до закриването на много училища. Демотивацията на учителите расте и в резултат нивото на образованието рязко намалява, обясни Гроздан Караджов. Днес е невъзможно да подготвиш добре детето си, ако не използваш услугите на частни учители, въпреки че се харчи и държавен ресурс за обучението на децата. Така разходите на иначе безплатното образование растат и остават нерегламентирани.
Висшето образование страда от подобни пороци като тези в средното. Близо 50% от завършващите висше образование са в 3 специалности - право, публична администрация, икономика (счетоводни специалности). Анализът сочи, че половината специалисти, които се дипломират годишно са в сферата на услугите, твърди Гроздан Караджов. Една работеща икономика се нуждае от специлисти в инженерните, техническите, химическите и други подобни специалности. Очевидно е, че тези сектори от реалната икономика са в недостиг от кадри с такава подготовка. И отново се получават двойни разходи - държавни пари се инвестират за обучението на експерти, от които реалната икономика няма нужда, а бизнесът плаща за преквалификацията им. Образованието се нуждае от спешно преструктиране, завърши вторият в листата на Реформаторския блок за 24 МИР-София Гроздан Караджов.
Гроздан Караджов е втори в листата на Реформаторския блок в 24-и избирателен район в София. Той е възпитаник на Първа английска гимназия в София. Завършил е право в Софийския университет. Бил е главен секретар на Комитета по пощи и далекосъобщения, главен секретар на Министерство на транспорта и комуникациите и председател на Борда на директорите на БТК, предприемач. Член на Управителния съвет на Центъра за икономическо развитие, учредител на фондация „Светът на Мария" и дългогодишен активен дарител.