Експерт: Наказанието срещу "Ислямска държава" не може да бъде унифицирано
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Септември 2014 21:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Експерт: Наказанието срещу "Ислямска държава" не може да бъде унифицирано

София /КРОСС/ Наказанието срещу "Ислямска държава" не може да бъде унифицирано, има много силен разнобой. Какво ще стане след това - е големият въпрос. Това заяви пред БНР анализаторът Владимир Чуков в коментар за международната конференция за сигурността в Париж.
Международно-правните механизми, които се възприемат от различните участници, са различни. Не еднократно френският президент постави акцент, че законността на бъдещите военни действия се ситуират в рамките на резолюцията, вече взета от Съвета за сигурност - 2170 - нещо, което се игнорира от Русия и то по една очевидна причина. Първо, че Иран не присъства на конференцията в Париж и второ - по отношение на ударите, които евентуално биха били нанесени на сирийска територия, както и сътрудничеството със сирийския режим. Москва пази много ревностно своя регионален съюзник - официален Дамаск.
Ще има много трудности, макар и тези трудности да бъдат технически. По някой път знаете, че малките камъчете преобръщат колата. Що се отнася до ценностната система - тя е ясна, всички отричат тази квазидържава, която се опитва да възстанови някакви форми на съществуване от 7-ми век. Всички участници не еднократно подчертаха, че става въпрос за игнорирането на нещо, което е изключително зло. Въпросът е, че с подобен подход, с подобни удари, военна намеса, ще бъдат възстановени, ще бъдат проиграни ситуации, които вече този регион е станал свидетел.
"Ислямска държава" е както в Сирия, така и в Ирак, подчерта Чуков и добави, че ако по отношение на Ирак западните партньори, международната общност няма никакви резерви, то по отношение на Сирия като правителство, но и като съществуваща военна реалност, е коренно различно.