Повишение на продажбите на автомобили в ЕС, в България - спад
Секция: Автомобили
17 Септември 2014 11:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Повишение на продажбите на автомобили в ЕС, в България - спад

/КРОСС/Регистрацията на нови пътнически автомобили в Европейския съюз (ЕС) през август отбеляза повишение за 12-и пореден месец, въпреки слабата европейска икономика и украинската криза, показват данни на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA).

Продажбите (регистрацията) на нови пътнически автомобили в ЕС се повишиха през осмия месец на годината с 2,1% на годишна база (спрямо август 2013-а), но след повишение с 5,6% през юли.

За първите осем месеца на годината регистрацията на нови автомобили на Стария континент се повиши с 6% (спрямо същия период на миналата година) до 7,862 милиона, като само в рамките на август бяха регистрирани 669 395 нови автомобила.

Продажбите на нови автомобили във Великобритания (втория по големина европейски пазар) регистрираха през август ръст от 9,4%, а в Испания - повишение с 13,7%. В същото време обаче има спад на регистрацията на нови автомобили във Франция (спад с 2,6%), в Германия (с 0,4%) и в Италия (с 0,2%).

Според проучването на ACEA продажбите на нови автомобили в България през август са регистрирали слабо понижение от 0,8% на годишна база до 1689 броя след спад с 6,3% през юли. По този показател България е една от десетте страни - членки, в които регистрациите на нови автомобили бележи понижение редом със страни като Холандия (спад с 9,1%), Австрия - с 8,4% и Белгия - с 4,1%.

За първите осем месеца на годината регистрацията на нови автомобили в България обаче се е повишила с 10,1% до 13 583 броя автомобили от 12 340 броя през първите осем месеца на 2013-а година, показват данните на ACEA. По този показател България заема петнадесето място сред всички 28 страни - членки на ЕС.