Бокова получи титлата Велик Офицер на Ордена на храбростта на Камерун
Секция: СВЯТ
17 Септември 2014 20:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бокова получи титлата Велик Офицер на Ордена на храбростта на Камерун

/КРОСС/ Като признание за дългогодишното и многостранно сътрудничество между Камерун и ЮНЕСКО, Ирина Бокова получи титлата на Велик Офицер на Ордена на храбростта на Камерун, най-високото отличие на страната, връчено й от президента Пол Бия.
"Приемам тази награда като знак за доверие към ЮНЕСКО и като призив да работя по-усилено и с по-голямо чувство за отговорност", каза генералният директор.
Президентът на Камерун прие Бокова в президентския дворец, за да обсъдят бъдещо сътрудничество с ЮНЕСКО.
Генералният директор похвали Камерун за неговата роля на медиатор в справянето с прояви на насилие в региона, като културен и политически център в Африка, както и като член на Международната организация на Франкофонията, Британската общност и Организацията за ислямско сътрудничество.
По този повод генералният директор подчерта готовността на ЮНЕСКО да даде пълната си подкрепа за развитието на човешките възможности за мир, особено в областта на висшето образование, съобщи Дарик.
Друг основен акцент по думите на Бокова е да се намери "баланс между опазването на наследството и биоразнообразието, от една страна, и развитието, от друга". Като посочи за пример Биосферния резерват Джа, Бокова призова за нов модел на развитие, който поставя културата, образованието и професионалното обучение, в центъра на всяка устойчива стратегия за включване и просперитет.
"В този смисъл, Камерун играе водеща роля в дневния ред за развитите след 2015 г. на ООН", добави тя.
„Посланието на ЮНЕСКО е по-значимо от всякога. Камерун, с неговото невероятно разнообразие, е страна на мир и толерантност. Днес тя е подложена на натиск от конфликти в Нигерия или в Централно-африканската република, които не са нейни. Изправена пред нарастващ екстремизъм, който използва религията, за да обслужва свой собствен стремеж за доминиране, духът на толерантност, диалогът и приемането на другите, са необходими повече от всякога. Оръжията не са достатъчни, за да се създадат условия за мир, и най-добрият отговор на екстремизма е борбата срещу невежеството с образование ", каза президентът, като подчерта многостранната работа на ЮНЕСКО в Камерун.