Предлагат да има национален ден на четенето
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Септември 2014 21:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предлагат да има национален ден на четенето

София /КРОСС/ България с национален ден на четенето. Предложението идва от новата стратегия за насърчаване на грамотността. Идеята е всяка година през март да има ден, в който да се насърчава четенето, предаде Нова телевизия.
Тя идва след стряскащите данни, че неграмотните у нас са около 112 хиляди. В преброяването, направено през 2011 година от националната статистика, за първи път се прави графа никога не посещавали училище - броят на тези хора към тази година е бил над 80 хиляди. Колко са днес - не се знае.
62% от учениците се оказва, че четат списания, повече от половината младежи четат и вестници. 34% четат художествена литература и приблизително толкова - научна.
В момента повече от половината зрелостници имат проблеми с книжовните правила на езика ни или не могат да формулират теза. Друга идея е създаването на дигитални библиотеки. Хората, които обичат да четат обаче, не възнамеряват да чакат държавата, а дигиталната библиотека вече се вихри в социалната мрежа Фейсбук. От седмици хората в мрежата се предизвикват не с кофи с ледена вода, а със стихове.
Друго предложение е родителите да четат поне по 15 минути на децата си вкъщи. Заради проблеми с грамотността не малка част от зрелостниците не пишат текстове на матурата.