Огнян Минчев: ДПС е корупционен механизъм за разграждане на българската държава
Секция: ПОЛИТИКА
18 Септември 2014 08:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Огнян Минчев: ДПС е корупционен механизъм за разграждане на българската държава

/КРОСС/ Освен че е че е етническа партия, ДПС е изключително ефективен корупционен механизъм за разграждане на българската държава. Участието й във властта е все по-вредно, каза политологът Огнян Минчев в интервю за BTV.

„ДПС е основният инструмент на тези, които печелят от отслабването и деградирането на българската държава. Ако ДПС не бъде извадена от властта, деградацията ще продължи - тя е механизъм за корумпиране на българската държава", повтори тезата си Минчев.

По думите му срещата между лидера на движението Лютви Местан и турския президент Реджеп Ердоган означава знакова промяна в отношението на Турция към ДПС.

„ДПС върши много добра работа на Анкара, на практика - цялата, по мобилизиране на турското малцинство. Тя разширява това влияние. Начело на ДПС обаче стоят хора, които са сложени от други геополитически конфигурации. Анкара дълго време се опитваше да контролира ДПС и да смени елита й. Сега отчасти ще го контролира по линия на това, че припознава новото ръководство, но ще продължава да дели ДПС с други геополитически сили", посочи още политологът, визирайки тезата, че партията е проект не на Анкара, а на Москва.

Опонент на Минчев бе журналистът Георги Коритаров. Според него ДПС е било създадено в политическата рамка на перестройката, но е избрало пътя на мирния преход. „Тя е са евроатлантическа партия", посочи Коритаров.

„Всички етнически права в България бяха получени по мирен път, но не можем да тълкуваме ДПС само през етническата призма. Това е многолика организация. Няколко пъти, заедно с БСП, ДПС катастрофира във властта. Но БСП излиза слаба, линее, съсипва се. ДПС става все по-мощна", отбеляза Огнян Минчев.