Щонов: Отговорността за неизплатените заплати на миньорите е на ръководството на компанията
Секция: ИКОНОМИКА
18 Септември 2014 14:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Щонов: Отговорността за неизплатените заплати на миньорите е на ръководството на компанията

София /КРОСС/ „Мини „Черно море" и „Топлофикация-Сливен" са две частни компании, които трябва да организират работния си процес по най-оптималния начин. Отговорността за неизплатените заплати на миньорите е на ръководството на въгледобивното предприятие. Неефективното управление и липсата на прогнозируемост са поставили миньорите в неизгодна ситуация". Това каза служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов по Българското национално радио.
Министър Щонов припомни, че Националната електрическа компания изпитва сериозни финансови затруднения заради натрупаните през последните години дисбаланси в енергийната система. „Основна причина е разликата между цените, по които общественият доставчик изкупува електроенергия по задължителните договори и цените, на които я продава. Поради това НЕК не разполага с достатъчно средства и изплаща средно около 53% от дължимите суми към контрагентите си", обясни той. Щонов подчерта, че според данните, които са публикувани на сайта на МИЕ, през първите седем месеца на годината НЕК е изплащала 71% от дължимите суми към „Топлофикация-Сливен", което е повече от средното.
На 10 септември в МИЕ е получено искане за изплащане на 270 хил. лв. и по схемата за пропорционално плащане на 12 септември НЕК превежда 705 хил. лв. на „Топлофикация-Сливен". „Ако тези средства не са използвани за изплащане на забавените заплати на миньорите, отговорността трябва да се поеме изцяло от ръководствата и на топлофикационното дружество, и на мината", категоричен бе Щонов. Той подчерта, че НЕК не може да третира контрагентите си различно и да изплаща задължения на определени компании приоритетно.
Във връзка със заплахата от евентуална газова криза министър Щонов подчерта, че служебният кабинет е предприел мерки за гарантиране необходимите количества природен газ. По думите му нагнетените 430 млн. куб. м. газ в хранилището в Чирен са достатъчни за период от около 120 дни. Поради технически ограничения от газовото хранилище могат да се черпят по около 4 млн. куб. м. на ден, а в зимните дни потреблението в страната достига до 10-11 млн. куб м. Водим разговори с гръцката страна и за получаване на природен газ от терминала Ревитуса до Атина, както и осигуряване на реверсивен поток през съществуващата газова връзка с Гърция. Работим и с всички големи топлофикационни централи по тестова методика за преминаване безпроблемно към мазут при евентуална криза. Свикан бе кризисният щаб преди два дни и бяха обсъдени мерки, набелязан бе план и всяка топлофикация ще рапортува за готовността си за премине на мазут, допълни още Щонов.