Наводненията в Старозагорско нанесли щети за над 3 млн. лв.
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Септември 2014 18:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Наводненията в Старозагорско нанесли щети за над 3 млн. лв.

Стара Загора /КРОСС/ Нанесените щети след валежите в община Стара Загора, в периода 05 - 06.09.2014 г. възлизат на обща стойност 3 252 800 лв. Това установи общинска комисия за оценка на причините за възникналите наводнения и щетите от тях, назначена със заповед на кмета Живко Тодоров. Най-много средства ще струва възстановявянето на уличната пътна мрежа - 970 800 лв., както и възстановяването на компрометирани мостови съоръжения - 700 000 лв. Унищожени са овощни градини и оранжерии на стойност 470 000 лв. Почти толкова е стойността на възстановяването проводимостта на реки и дерета в населените места - 407 000 лв. Унищожена е храна за животни за 240 000 лв., както и животни за 160 000 лв. Малко над 300 000 лв. е общата стойност на щетите по частните жилищни постройки, домакинско оборудване и мебели, и селскостопански инвентар и оборудване.
Измереното количество на валежите от постовете за метеорологичен контрол на „Напоителни системи" ЕАД на 06.09.2014 год. е от порядъка на 92 до 240 l/mm².
Комисията констатира, че са наводнени над 172 жилищни сгради в 15 населени места. Пет жилищни сгради са негодни за обитаване (в с.Еленино - 1, с.Михайлово- 2, с.Петрово - 1 и в с.Козаревец - 1). Само обитателите на 2 от тях не са осигурени с жилищни помещения - в Еленино, където е осигурен фургон, и в Петрово.
Нарушено е асфалтовото покритие на близо 28 000 кв.м улици в населените места, а над 49 000 кв.м са улиците с нарушено покритие от чакъл.
Комисията е констатирала, че са прекъснати стените на шест хидротехнически съоръжения, три - южно и югоизточно от с.Ловец, един язовир в с.Кирилово, един рибарник, североизточно от с.Християново и един рибарник в с.Загоре. Седем мостови съоръжения са компрометирани- 3 в с.Еленино, 2 в с.Козаревец и по 1 в селата Михайлово и Сулица.
Част от отводнителните канавки в населените места са унищожени, намалена е пропускателната им способност поради нередовна поддръжка, е констатирала комисията.
Като основни причини за наводнението комисията посочва значителните количества валежи от порядъка на 92 до 240 l/mm² и конкретните условия на релефа, способстващ за насочването на водосбора в направления, с намалена пропускателна способност на водите. Констатирана е намалена пропускателна способност на отводнителните съоръжения, вследствие на наносни отлагания, прораснали храсти и дървета, а част от изградените мостови съоръжения са с малко напречно сечение и създават условия за задържането на големи количества водни маси.
Комисията констатира, че една от съществените причини за наводняване на жилищните сгради е намалената пропускателна способност на отводнителните канавки в населените места, частичното им унищожаване и липсата на системна поддръжка.
Изготвят се количествено-стойностни сметки за определяне количеството и вида на аварийно-възстановителните работи и се подготвят документи за кандидатстване за финансиране от Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване към Министерски съвет.
Сформирани са работни групи, които ще работят за превенцията на подобни събития, като се отстранят наноси, храсти и дървета в речните легла, дерета и отводнителни канали. Ще се започне работа в най-силно засегнатите места - с.Еленино, с.Михайлово и с.Петрово.
Ще бъдат изготвени проекти за изграждане на нови мостови съоръжения и отстраняване на тези, затрудняващи отока на водите в част от населените места - в Еленино, Козаревец, Михайлово и Сулица.
Ще се разработи програма за планирано и последователно подобряване проводимостта на реки, дерета, отводнителни канали и канавки в населените места.

 

Снимка: Булфото, всички права запазени