СГП прекратила тихомълком разследването за заменките
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Септември 2014 21:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
СГП прекратила тихомълком разследването за заменките

София /КРОСС/ Софийска градска прокуратура е прекратила тихомълком разследването за заменките на държавни имоти по времето на "Тройната коалиция". В този период са извършени 132 заменки за 24 577 дка терени от горския фонд.
Решението е от деня, в който Орешарски бе избран за министър-председател.
Досега обаче това не е било официално оповестено. Мотивът е, че липсва извършeно престъпление от стана на обвиняемите.
Като обвиняеми за длъжностно престъпление в това разследване бяха привлечени бившият министър на земеделието Нихат Кабил, бившият министър на Държавната агенция по горите Стефан Юруков и изпълнителният директор на Държавното горско управление Илиян Симеонов.
Месец след решението на прокуратурата да прекрати делото, постановлението й е било обжалвано от Стефан Юруков пред Софийски градски съд. Целта му е била да се отнеме всякаква възможност за ново разследване по въпроса.
Преди две седмици Европейската комисия прие, че въпросните сделки представляват нерегламентирана държавна помощ и България ще трябва да възстанови сумите по тях в бюджета.
Проверка на "Капитал" показа, че пряко засегнати от решението на ЕК са ограничен кръг от бизнесмени като Гриша Ганчев, Христо Ковачки, Тодор Батков, Димитър Борисов и други, тясно свързани с властта през годините без значение коя партия е на власт.