Затягат контрола по събиране на данък МПС
Секция: Автомобили
18 Септември 2014 21:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Затягат контрола по събиране на данък МПС

София /КРОСС/ От 1 януари 2015 г. се затяга контролът по събиране на данък МПС в цялата страна. През последната година единствено в София автомобил не можеше да мине технически преглед, без шофьорът да си е платил преди това дължимия налог за колата към кметството. От новата година въведената в София система ще заработи и на национално ниво. Това съобщи за „Преса" зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов. Засиленият контрол върху плащането на данъка за колата ще стане възможен, защото преди седмици са направени промени в наредба на транспортното министерство, която регулира процедурата по техническите прегледи.
В момента Столичната община заедно със Сдружението на общините и Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация" към транспортното министерство уточняват как на практика ще заработи системата в цялата страна.
Зам.-кметът Барбалов каза, че се подготвя въвеждането на унифицирани бланки на документи от всички общини в страната за платен данък на колата. В момента всяка местна управа издава различни на външен вид документи. Целта е от пунктовете за технически прегледи да не могат да се оправдават, че всяка местна управа има различни бланки и така не могат да установят автентичността на документа. С въвеждането на системата в цялата страна ще отпадне поставянето на уникалния холограмен стикер в София. Той се поставя върху документа за платен данък на моторно превозно средство, за да се спрат по този начин злоупотребите с бележките за платен данък.
София въведе затегнатия контрол по събиране на данъка за колите още през септември 2013 г. Системата даде вече първите си резултати - общината е събрала от началото на годината до края на август 57 млн. лв. от данък МПС, което е със 7 млн. лв. повече спрямо същия период на м.г.