Вече бившият директор на АЕЦ "Козлодуй": Можем спокойно да влезем в Книгата на Гинес
Секция: ИКОНОМИКА
19 Септември 2014 10:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вече бившият директор на АЕЦ "Козлодуй": Можем спокойно да влезем в Книгата на Гинес

/КРОСС/Изпълнителният директор АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов бе освободен с решение на Българския енергиен холдинг, стана ясно вчера. Формалната причина e свиването на борда на директорите на ядрената централа от петима на трима членове. Заедно с него си отива и Александър Николов. Двамата бяха тясно ангажирани с проекта за изграждане на нов блок в ядрената централа съвместно с американската "Уестингхаус". Освободен е и Георги Божинов, бивш депутат от БСП, сега кандидат за народен представител.

Научих за отстраняването си вчера в разговор с изпълнителния директор на БЕХ, каза за БНТ тази сутрин Иван Генов. Причината е формална, потвърди той - свиването на борда на централата.

Изпълнителният директор, обаче, не може да бъде сред членовете, които се съкращават, обясни Генов и призна, че му е било предложено да остане като член на борда на директорите, но той отказал.

Според Генов няма връзка между неговото освобождаване и подписаното споразумение с "Уестингхаус". "От 2004 година до днес в АЕЦ "Козлодуй" са сменени 8 директори, за 10 години - 8 сменени директори. Можем спокойно да влезем в Книгата на Гинес", пошегува се той и заяви категорично: "Не отчитам като грешка нито едно свое действие по времето, когато бях за втори път изпълнителен директор, и това го показват резултатите на централата."

Пред Дарик уволненият Иван Генов заяви, че е очаквал рокадата, но оставя централата в добро състояние.

Иван Генов бе категоричен, че Димитър Ангелов е много добър специалист, но "само толкова". Помолен да уточни дали Ангелов не е добър като ръководител, Иван Генов отговори "Не искам да го казвам аз", като допълни, че фактът, че е отказал да остане в борда на централата и да работи с него, е еднозначен за мнението му.
Иван Генов каза още, че повече никога няма да приема поста ръководител на централата, като последния път е бил помолен да се върне, въпреки че вече е бил в пенсия.