Цацаров: Инициираме екстрадиционно производство
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Септември 2014 13:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цацаров: Инициираме екстрадиционно производство

/КРОСС/След като вчера беше подписана молбата за екстрадиция на Цветан Василев, днес се очаква тя да бъде предявена до компетентните сръбски власти чрез Министерството на правосъдието, обясни главният прокурор Сотир Цацаров.

Като подчерта, че процедурата в Сърбия е малко по-различна от нашата, той допълни: Както стана известно, по действащия сръбски закон има и санкция на министъра на правосъдието, т.е. последваща санкция на орган на изпълнителната власт, т.е. съдът може да откаже такава екстрадиция или да установи наличието на предпоставки за екстрадиция, но нека не коментирам разпоредбите на сръбския закон. Това, което сега се предприема, е иницииране на екстрадиционно производство, което започва веднага с изпращането на молбата и необходимите документи към нея. Разбира се, има съответен срок, който е поставен и който е визиран в сръбския закон, но така или иначе ние на практика реагираме по възможно най бързия начин, т.е. молбата за екстрадиция е приведена. От тук нататък всичко е в ръцете на сръбския съд. Не може ние да поставяме срокове, не може ние да решаваме вместо тях.

Относно исканата му от политически формации оставка заради казуса КТБ, Сотир Цараров заяви, че в предизборна ситуация политиците очевидно се „упражняват", за да си създадат съответния предизборен или следизборен имидж. Цацаров нарече некомпетентни и изказванията, че делото трябва да бъде поето от специализираната прокуратура, защото това, по думите му, не съответства на нашия процесуален закон.