Президентът на "Лукойл": Не очакваме ограничения върху експорта на енергоресурси от Русия
Секция: ИКОНОМИКА
19 Септември 2014 15:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентът на "Лукойл": Не очакваме ограничения върху експорта на енергоресурси от Русия

/КРОСС/ Президентът на ОАО "Лукойл" Вагит Алекперов заяви, че не очаква западните страни да наложат санкции върху покупките на нефт и газ от Русия. "Светът днес е много тясно свързан и ако този огромен обем производство, който осъществява Руската федерация, изчезне от пазара, цената на нефта и газа рязко ще скочи, а това никой не го иска", сподели той в интервю пред телевизия "Россия 24" днес. Алекперов очаква низходящият тренд на нефта да се запази и цената му да се стабилиза в рамките на 90-95$/барел, тъй като темповете на нарастване на добива в САЩ, откритите залежи в Мексико и активните преговори за възбновяване на дела на производство в Иран ще осигурят повече предлагане на ресурси на пазара.
"Предвиждахме, че спрямо "Лукойл", въпреки че е частна компания, ще бъдат предприети мерки - все пак ние сме бюджетообразуващо предприятие, всяка година внасяме данъци от над 1 трилион рубли във федералния бюджет. Друга причина да очакваме санкциите е фактът, че сме сред лидерите в енергийния сектор не само на територията на Русия, но и на глобалния пазар", добави той. Компанията няма да търси държавна помощ от руското правителство и ще се справи със свои сили с последствията от ограниченията, наложени от САЩ и ЕС. Като първа стъпка, приемането на дългосрочната 10-годишна стратегия за развитие на "Лукойл" ще бъде отложено за април 2015-та година.
По-късно днес на среща с журналисти президентът на "Лукойл" съобщи още, че сделката с австрийската компания AMIC Energy Management за продажба на 240-те бензиностанции и 6 нефтобази на компанията в Украйна е пред финализиране и е на стойност около 300 милиона долара. Всички документи и материали са предоставени на антимонополната служба на Украйна и компанията очаква да получи разрешение за продажбата до края на септември.