Парадоксът: „Премиер срещу парламент в съда!“
Секция: Интервюта
19 Септември 2014 17:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Парадоксът: „Премиер срещу парламент в съда!“

То бива, бива лакейщина, ама чак пък толкова! Докарахме я дотам, че действащ премиер да се изправи в съда срещу най-висшия орган - парламентът. Това е прецедент! Фарсът е пълен и поради това, че премиерът е „служебен", а парламент - няма. Затова пък съд има и за пореден път e сцена за политическо показване! Явно е, че служебният премиер проф. Близнашки не се спира пред нищо в името на общата кауза с ГЕРБ. Като един и същи „Матросов" той влезе в битката като пренебрегна факта, че вече е премиер, а не обикновен конституционалист. Е, поне едно не може да му се отрече - верен е на благодетеля си, както куче на стопанина си.
Пълен абсурд е това, което се случи - действащ премиер да се яви по дело срещу парламента на страната си. Близнашки беше в комитета, който миналата пролет подкрепи ГЕРБ в подписката пред НС в подкрепа на президента Плевнелиев за референдум за промяна в изборното законодателство. Проверката на служба ГРАО (Гражданска регистрация и административно обслужване) обаче установи, че валидните подписи са по-малко от изискуемите и няма основание за задължително провеждане на референдум. Това стана повод екс-шефът на парламента Миков да прехвърли топката на депутатите, които отхвърлиха искането. С това сагата изглеждаше приключила!
Да, ама не! Оказва се, че Близнашки и колегите му от инициативния комитет са завели дело срещу Миков, че не е определил срок за отстраняване на нередностите и не е дал информацията от ГРАО. Това обаче е било в едно друго време и друга ситуация, тогава когато Близнашки е бил обикновен конституционалист! Сега Близнашки е премиер, а това е пост, който изисква дълбок респект и елементарна оценка на ситуацията! Никога досега изпълнителната власт не е атакувала решения на законодателната, особено в съда. Обикновено за тези цели се използва президентската институция. Явно е обаче, че тук не става дума за уважение към поста, а за това кой ще изпъкне най-много в угода на ГЕРБ! И това е повече от ясно! Като премиер Близнашки може директно да поиска информацията от ГРАО, която вече му е пряко подчинена. Вместо това обаче, той се изправи в съда срещу парламента на страната, на която сега е министър-председател! Защо, бе Близнашки? Какво може да накара начетен човек като Вас да не се съобразява с елементарните принципи на държавността? Ясно е, че не става дума за информация, а показност!
А дали Б.Б. ще оцени подобаващо тази услуга? Или ще реши, че някой се е огледал в мястото отредено за него - това на редовния премиер! Като професор-конституционалист Близнашки би трябвало отлично да знае, че правителството е подчинено на парламента, а не обратното. И, че няма кауза, особено партийна, която да е над държавността!

Коментар на Николай Цонев, лидер на "Нова алтернатива"

Снимка: Булфото, всички права запазени